Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘İktidar ideolojisine uygun nesil yetiştirmek istiyor’


AMED – İktidarın ideolojisine göre bir nesil yaratma amacı taşıdığını belirten kadınlar, kız çocuklarının eve kapatılmak istendiğini ve buna karşı mücadele edeceklerini söyledi. 

 

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in karma eğitimi hedef alan sözlerine dair sözleri tartışılmaya devam ediyor. Kadın örgütleri başta olmak üzere birçok kesim, Tekin’in “kız okulları da açabilmeliyiz” sözlerine tepkili. Bakan Tekin yaptığı bu açıklamaların ardından geri adım atsa da kadın karşıtı politikalarıyla gündemde olan Cumhur İttifakı ortakları HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi karma eğitimi hedef aldı. 

 

Rosa Kadın Derneği yöneticisi Berfin Polat ile Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Amed 2 Nolu Şubesi Kadın Sekreteri Songül Can Şimşek, karma eğitim tartışmaları ve iktidarın amaçlarını değerlendirdi.

 

İKTİDARIN SİYASİ İDEOLOJİSİ 

 

Rosa Kadın Derneği’nden Berfin Polat, karma eğitimin hedef alınmasının aynı zamanda yasaların da hedef alınması olduğunu kaydetti. “Gerici ittifak, gerici zihniyeti uygulayacak politikaları uygulamaya ve yavaş yavaş ilerlemeye çalışıyor” diyen Polat, “Bu aslında bir nabız yoklamaydı. Bu birden bire ortaya çıkan bir husus değil. İlk defa tartışmaya açılmıyor. Planlı bir şekilde halkın nabzını yoklamak suretiyle ortaya atıldı. İktidar ve ortakları kendi siyasi ideolojisine uygun bir nesil yetiştirmeye çalışıyor” dedi. 

 

TOPLUMSAL AYRIŞMA UYARISI 

 

AKP ve ittifak ortaklarının seçimlerden önceki söylemlerini hatırlatan Polat, karma eğitiminin hedef haline getirilmesinin toplumsal ve sosyal alanda hızlı bir ayrışmanın önünü açacağı uyarısında bulundu. Cumhur İttifakı’nın bu politikalarına karşı mücadele edeceklerini vurgulayan Polat,  “Yaşatılan yüzlerce hak ihlaliyle nasıl mücadele ediyorsak, eğitim alanında da bu baskıcı ve gerici kuşatmalara, kadınları ve kız çocukları hedef haline getirenlere karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

AKP’NİN 21 YILLIK POLİTİKASI 

 

Eğitim Sen Amed 2 Nolu Şubesi Kadın Sekreteri Songül Can Şimşek, AKP’nin 21 yılda yürüttüğü eğitim politikalarının bir yansıması olarak karma eğitimin hedef alındığını söyledi. Bu durumun İmam Hatip okullarının sayısının arttırılmasıyla başlayan bir süreç olduğuna dikkat çeken Şimşek, “Çok pervasızca istedikleri eğitim sistemini model olarak yavaş yavaş getirmeye başladılar. Bu yıl karma eğitimden uzaklaştırılmış, sadece kız çocuklarının veya erkek çocuklarının eğitim aldığı okul modelleri oluşturulmaya başlanacak. Bölgede yürütülen özel savaş politikalarıyla beraber, özellikle bizim bölgemizde ilçelerimiz ve köylerimizdeki taşımalı okuyan öğrencilerin yüzde 80’nine yakın kısmı, İmam Hatiplere dönüştürülmüş okullara gitmek zorunda bırakılıyor” şeklinde konuştu. 

 

‘KIZ ÇOCUKLARI EVE KAPATILACAK’

 

Kız çocuklarının okuldan uzaklaştırılacağını ifade eden Şimşek, “Çocukların genel anlamda bir arada olması, çocukların yaşamlarına yön vermelerinde önemlidir. Çünkü okul bir bütündür, oradan ayrı değil. Maalesef biz ayrıştırılmış okullarda, kız çocuklarının daha çok içine kapandığını görüyoruz. Bir süre sonra toplumda reva görülen kadınlık rolleri içerisinde yaşayacaklarını çok iyi biliyoruz. Bundan sonraki süreçte de onlara ‘siz evde kalacaksınız, çocuk doğuracak, bize eş olacaksınız, istersek sizi okuturuz, istemezsek okumayacaksınız’ denilecek, bir süre sonra bu çocukların birçoğu bunu kabul edecekler” dedi. 

 

Eğitim Sen olarak bu uygulamaya karşı mücadelelerinin devam edeceğini söyleyen Şimşek, “Eğitim hiçbir siyasi iktidarın, düşüncenin tekelinde olmamalıdır. Eğitim siyaset üstüdür. Mücadeleyi büyütüp, alanlara çıkıp, ‘hayır’ dememiz gerekiyor. Çocuklarımız, geleceğimiz için bütün imkanlarımızı seferber etmemiz lazım. Bütün arkadaşlarımızın örgütlü bir şekilde mücadele alanlarına davet ediyoruz” diye seslendi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version