Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İHD, TİHV ve TTB: Sıcaklık rekorları kırılırken Cumartesi Annelerinin araçlarda bekletilmesi işkencedir

İHD, TİHV ve TTB: Sıcaklık rekorları kırılırken Cumartesi Annelerinin araçlarda bekletilmesi işkencedir


Artı Gerçek – Kayıplarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri’nin her hafta gözaltına alınıp araç içinde bekletilmelerine dair açıklama yapan İHD, TİHV ve TTB, “Aşırı sıcaklar sürerken saatlerce kapalı araçların içinde bekletilmesi işkence ve diğer kötü muamele yasağının ihlalidir” dedi.

‘ARAÇ İÇİ SICAKLIĞININ EN AZ 60 °C’YE ULAŞTIĞI/ULAŞABİLECEĞİ SÖYLENEBİLİR’

Ortak açıklamada, “Araç içlerinde sıcaklık çok kısa sürede çok yüksek değerlere ulaşmaktadır. Zira güneş ışınlarının yol açtığı kısa dalga enerjisi çarptığı nesneleri ısıtır. Aynı şekilde aracı oluşturan nesneler de (örneğin ön panel, direksiyon simidi, çocuk koltuğu vb.) çevredeki havayı iletim ve ısı yayımı yoluyla ısıtır ve ayrıca aracın içinde hapsolmuş havayı ısıtmada çok etkili olan uzun dalga radyasyonu (kırmızı) yayar. Araç içlerindeki sıcaklık artışı, araç içinde geçen süre ve ortam sıcaklıkları ile doğrudan orantılıdır. Bu alandaki bilimsel çalışmalar araç içi sıcaklıkların 2 ila 4 saat sonra içinde bulunulan ortam sıcaklığından yaklaşık 50-55 °F (27,8 -30,6 °C) yükseldiğini ortaya koymaktadır. Bu durumda, Cumartesi Annelerinin/İnsanlarının son gözaltına alındıkları tarih olan 22 Temmuz 2023’de, İstanbul’da ortam sıcaklığının yaklaşık 32,2 °C olduğu koşullarda, 2 ila 4 saat sonra araç içi sıcaklığının en az 60 °C’ye ulaştığı/ulaşabileceği söylenebilir” bilgisi verildi.

“Araç içerisinde bırakılan herhangi bir canlı (insan, hayvan) ısıyla ilgili ciddi hastalık ve hatta ölüm riski altındadır” denilen açıklamanın devamı şu şekilde: “Pencereleri açık dahi olsa hiç kimsenin kapalı araçlarda kalmaması/bırakılmaması gerekirken, kimileri ileri yaşta ve kronik sağlık sorunları olan Cumartesi Annelerinin/İnsanlarının 22 Temmuz 2023 tarihinde olduğu gibi yaklaşık 3 saat (kimi haftalarda bu süre daha da fazla olmaktadır) kabul edilemez bir şekilde araç içinde bekletilmeleri yoluyla açıkça işkence ve diğer kötü muamele suçu işlenmektedir. Kolluk güçlerine ait söz konusu araçlar, gözaltına alınan kişilerin hastane ve gözaltı merkezi vb. yerlere nakli için kullanılmaktadırlar ve nezarethane işlevini üstlenecek koşul ve niteliklere sahip değildirler. Kaldı ki, nezarethane koşulları da hiçbir şekilde insan onuruna ve sağlığına aykırı olamaz.” (HABER MERKEZİ)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version