Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İHD, THİV, TTB: Cumartesi Anneleri’nin araç içinde bekletilmesi işkence suçu


İSTANBUL- İHD, THİV ve TTB, “Cumartesi Anneleri’nin araç içinde bekletilmeleri yoluyla açıkça işkence ve diğer kötü muamele suçu işlenmektedir” açıklaması yaptı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) İnsan Hakları Kolu, Cumartesi Anneleri’nin her hafta Galatasaray Meydanı’nda yaptıkları eylemde gözaltına alınırken aşırı sıcaklıklara rağmen araç içinde bekletilmelerine ilişkin sanal medya hesaplarında ortak yazılı açıklama yaptı. 

 

Sıcaklıkların araç içlerinde kısa sürede arttığı ifade edilen açıklamada, “Güneş ışınları çarptığı nesneleri ısıtır. Araç içlerindeki sıcaklık artışı, araç içinde geçen süre ve ortam sıcaklıkları ile doğrudan orantılıdır. Bu alandaki bilimsel çalışmalar araç içi sıcaklıkların 2 ila 4 saat sonra içinde bulunulan ortam sıcaklığından yaklaşık 30,6 derece yükseldiğini ortaya koymaktadır. Bu durumda, Cumartesi Annelerinin/İnsanlarının son gözaltına alındıkları tarih olan 22 Temmuz 2023’de, İstanbul’da ortam sıcaklığının yaklaşık 32,2 derece olduğu koşullarda, 2 ila 4 saat sonra araç içi sıcaklığının en az 60 dereceye ulaşabileceği söylenebilir” denildi.

 

‘İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE SUÇU’

 

Açıklamada, “Araç içerisinde bırakılan herhangi bir canlının ısıyla ilgili ciddi hastalık ve hatta ölüm riski altındadır” denilerek araçlarda uzun süre kalmanın ileri yaşta ve kronik sağlık sorunlara sebep olacağı vurgulandı. Cumartesi Anneleri’nin ilk olarak 22 Temmuz’da gözaltına alındığı hatırlatılan açıklamada, “İlk gözaltında yaklaşık 3 saat (kimi haftalarda bu süre daha da fazla olmaktadır) kabul edilemez bir şekilde araç içinde bekletilmeleri yoluyla açıkça işkence ve diğer kötü muamele suçu işlenmektedir. Kolluk güçlerine ait söz konusu araçlar, gözaltına alınan kişilerin hastane ve gözaltı merkezi ve benzeri yerlere nakli için kullanılmaktadırlar ve nezarethane işlevini üstlenecek koşul ve niteliklere sahip değildirler. Kaldı ki, nezarethane koşulları da hiçbir şekilde insan onuruna ve sağlığına aykırı olamaz” ifadelerine yer verildi. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version