Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hollanda Kralı ülkesinin kölelikteki rolü nedeniyle özür diledi

Hollanda Kralı ülkesinin kölelikteki rolü nedeniyle özür diledi


Hollanda Kralı Willem Alexander, ülkesinin kölelikteki rolü nedeniyle resmen özür diledi. Rolü sembolik olan Kral Willem Alexander, Hollanda’nın ve aynı zamanda iki eski kolonisinin köle ticaretini yasaklamasının 160’ıncı yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törende, ülkesinin kölelikteki rolüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Alexander, “Bugün karşınızda duruyorum. Bugün kralınız ve hükümetin bir üyesi olarak bizzat özür diliyorum. Kelimelerin ağırlığını kalbimde ve ruhumda hissediyorum” ifadesini kullandı.

‘ZİNCİRLER GERÇEKTEN KIRILDI’

Orange-Nassau Hanedanlığı’nın kölelikteki “kesin rolünün” belirlenmesi amacıyla bir çalışma yapılması için talimat verdiğini belirten Alexander, insanlığa karşı bu suç karşısında harekete geçmekteki açık şekildeki başarısızlık için af diledi.”Hollanda’nın kölelik tarihini hatırladığımız bu günde, insanlığa karşı işlenen bu suç için af diliyorum” dedi.

Hollanda toplumunda ırkçılığın bir sorun olmaya devam ettiğini ve herkesin özrünü desteklemeyeceğini söyledi. Binlerce izleyicinin tezahüratları ve alkışları arasında “Zaman değişti ve Keti Koti … zincirler gerçekten kırıldı” ifadesini kullandı. “Keti Koti” Surinamca ‘zincir kırıldı’ anlamına gelen bir kelime ve 1 Temmuz’a köleliği anma ve özgürlüğü kutlama günü olarak verilen isim.

RUTTE 2022’DE ÖZÜR DİLEMİŞ ANCAK TAZMİNATI KABUL ETMEMİŞTİ

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de Aralık 2022’de ülkesinin kölelik tarihi ve köle ticaretindeki rolü sebebiyle hükümeti adına resmi olarak özür dilemişti. Ancak Rutte hükümetin tazminat ödemeyeceğini söylemişti.

Hükümet tarafından yaptırılan ve geçen ay yayınlanan bir araştırma, Orange Hanedanlığı’nın 1675-1770’de Hollanda sömürgelerinden modern terimlerle yaklaşık 600 milyon dolar kar elde ettiğini ve bunun büyük kısmının Hollanda Doğu Hindistan Şirketi’nin baharat ticaretinden elde ettiği kârlardan bir hediye olarak verildiğini ortaya koymuştu. Kraliyet de Aralık ayında Kraliyet Ailesi’nin sömürge tarihindeki rolüne ilişkin bağımsız bir soruşturma başlattı ve sonuçların 2025’te alınması bekleniyor. (DIŞ HABERRLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version