Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hindistan’da muhalefet 26 partili ittifak kurdu: Başbakan Modi ‘yolsuzluk ittifakı’ dedi

Hindistan'da muhalefet 26 partili ittifak kurdu: Başbakan Modi 'yolsuzluk ittifakı' dedi


– Hindistan’da 26 siyasi parti, 2024 genel seçimlerinde Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin başında olduğu Bharatiya Janata Partisi’ne (BJP) rakip olmak için ittifak kurdu. Modi’ye rakip olarak oluşturulan ittifakın ismi, kısaltması Hindistan’ın İngilizce ismi “INDIA” olan Hindistan Ulusal Kalkınma Kapsamlı İttifak’ı (Indian National Developmental Inclusive Alliance) olarak belirlendi.

ORTAK BİLDİRİ YAYINLANDI

İttifak, daha önce iktidar mücadeleleri, kişisel anlaşmazlıklar ve ideolojik farklılıklar nedeniyle bir araya gelmekte zorlanan ülkenin muhalefet partileri arasındaki ilişkiler açısından önemli bir adım olarak görülüyor. Partilerin yayımladığı ortak bildiride, “Cumhuriyetimizin itibarı, BJP partisi tarafından sistematik saldırı altında ve Hindistan anayasasının temelleri, laik, demokratik, ekonomik egemenlik, toplumsal adalet ve federalizm, düzenli ve acımasız bir şekilde sarsılıyor” ifadeleri yer aldı.

MODİ ‘YOLSUZLUK İTTİFAKI’ DEDİ

Başbakan Modi ise yaptığı ilk açıklamada INDIA’yı ‘yolsuzluk ittifakı’ diye niteliyerek “Olumsuzluk üzerine kurulu ittifakların hiçbir zaman kazanmadığını” öne sürdü. İttifak’ın nasıl bir seçim stratejisi izleyeceği henüz belirsizliğini korusa da seçim kampanyası için kullanılacak sloganın “Hindistan kazanacak” anlamına gelen “Jeetega Bharat” olması bekleniyor.

MUHALEFET LİDERİ KHARGE: BAŞBAKANLIK MAKAMIYLA İLGİLENMİYORUM

Hindistan Ulusal Kongresi Partisi’nin Başkanı Mallikarjun Kharge, Bengaluru kentinde yapılan toplantıda, aynı düşüncelere sahip 26 partinin bir araya gelmesinin büyük başarı olduğunu vurgulayarak, ittifakın bir sonraki toplantısının ülkenin finansal başkenti Mumbai’de yapılacağını açıkladı. İttifakın, “ülkenin demokrasisi ve anayasasını kurtarmak için” oluşturulduğuna işaret eden Kharge, birleşmeyi, işsizliğe, enflasyona ve ülkenin diğer önemli problemlerine karşı başlatılmış bir mücadele olarak niteledi. Kharge, geçmişten farklı olarak Kongre’nin muhalefet ittifakında hakimiyet kurmayacağını ve başbakanlık makamıyla ilgilenmediğini vurguladı.

MODİ, DOKUZ YILDIR MUHALEFET ÜZERİNDE BASKIYI ARTIRIYOR

Dokuz yıllık iktidarı boyunca Modi başbakan olarak gücünü pekiştirirken, muhalefet partileri devlet kurumları tarafından baskı ve soruşturmaların hedefi oldu. Birçok muhalefet lideri hapse atıldı ve bu da muhalefetin zayıflamasına neden oldu. 2019’daki seçimlerde BJP, 543 sandalyeli federal parlamentonun alt kanadı Halk Meclisi’nde (Lok Sabha) 300 vekil çıkarmıştı.

Son iki seçimi Modi’ye karşı kaybeden Kongre partisinin eski lideri Rahul Gandhi’nin milletvekilliği, hakkında açılan bir dava nedeniyle, mart ayında düşürülmüştü. Gandhi, dava sonucunda iki yıl hapse mahkum edilmiş ve siyasi yasak getirilmişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version