– Hindistan uzay ajansı, uzay araştırmalarında bir ilk olan ayın güney kutbuna robotik bir geziciyi indirmeye çalışacak roketin fırlatılması için cuma günü son hazırlıkları yaptı. Yörünge aracı, iniş aracı ve gezici ile donatılan Chandrayaan-3 aracı, Hindistan’ın güney eyaleti Andra Pradeş’teki ana uzay üssünden Cuma günü yerel saatle saat 14:35’te (TSİ 12:05) kalkacak. Uzay yetkilileri, iniş aracının 23-24 Ağustos tarihlerinde Ay’a ulaşmasının planlandığını söyledi.
Görev başarılı olursa Hindistan, ABD, eski Sovyetler Birliği ve Çin’ind dahil olduğu kontrollü bir Ay inişini yöneten üç ülkeden oluşan gruba katılacak. Fırlatma, Başbakan Narendra Modi hükümetinin uzay fırlatmalarına ve ilgili uydu tabanlı işletmelere yatırımı teşvik etme politikalarını açıklamasından bu yana Hindistan’ın ilk büyük görevi.
AY’IN GÜNEY KUTBUNA İNEN İLK UZAY ARACI OLACAK
Chandrayaan-3 uzay aracı ayrıca, gelecekteki bir uzay istasyonunu destekleyebilecek su buzunun varlığı nedeniyle uzay ajansları ve özel uzay şirketlerinin özel ilgi alanındaki Ay’ın güney kutbuna inen ilk uzay aracı olacak. Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), Cuma günkü planlanan fırlatma öncesinde göreve hazır olma durumuyla ilgili incelemeyi tamamladığını söyledi. ISRO, Cuma sabahı roketin çekirdeğindeki yakıt doldurmayı tamamladığını ve üst aşamada itici gaz doldurmaya başladığını söyledi.
CHANDRAAYAN- 1 GÖREVİNDE AY’DA SU KEŞFEDİLMİŞTİ
2008’deki Chandrayaan-1, misyonunda Hindistan Ay’ın güney kutbu yakınında ilk kez su keşfetdildiğini açıklamıştı ISRO’nun 2020’deki Chandrayaan-2 görevinde bir yörünge aracı Ay’ın yörüngesine başarıyla konuşlandırılmış ancak iniş aracı ve gezici, Chandrayan-3’ün iniş yapmaya çalışacağı yerin yakınında bir kaza sonucu başarısız olmuştu.
900 kg ağırlığında ve 6.1 milyar rupiye (75 milyon dolar) mal olan Chandrayaan-3 selefiyle aynı hedeflere sahip. Bu da Ay’ın yüzeyine yumuşak bir iniş sağlamak.Her şey planlandığı gibi giderse, Chandrayan-3 fırlatma roketi, 23 Ağustos’ta planlanan iniş için, Ay’a doğru dönmeden önce uzay aracını eliptik bir Dünya yörüngesine fırlatacak.
Sanskritçe’de “Ay Aracı” anlamına gelen Chandrayaan, Ay’ın güney kutbuna yakın bir gezici yerleştirmek için tasarlanmış 2 metre (6,6 fit) yüksekliğinde bir iniş aracı içeriyor. İniş aracının iki hafta boyunca işlevsel kalması ve bu arada bir dizi deney yürütmesi bekleniyor.
ÖNEMLİ VERİLER TOPLAYACAK
Aracın içindeki tekerlekli gezici Ay yüzeyindeki kayaların ve kraterlerin etrafında dolaşarak analiz için Dünya’ya geri gönderilmek üzere önemli veriler ve görüntüler toplayacak. ISRO Direktörü Sreedhara Panicker Somanath “Gezici, Ay yüzeyinin fiziksel özelliklerini, yüzeye yakın atmosferi ve yüzeyin altında neler olup bittiğini incelemek için tektonik aktiviteyi bulmaya odaklanacak beş alet taşıyor” dedi. (DIŞ HABERLER)
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***