Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Halk toplantısında tecrit tepkisi: Yeterince dile getirilmiyor


HABER MERKEZİ –  Halk toplantılarında söz alan yurttaşlar, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride tepki göstererek, daha fazla gündemleştirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ile Halkların Demokratik Partisi (HDP), seçimlerin ardından “Yeniden yapılanma çalışmaları” kapsamında başlattıkları halk toplantıları sürüyor. 

 

RIHA

 

Riha’nin Hewag (Bozova) ilçesinde HDP ilçe örgütünde düzenlenen halk toplantısına HDP sözcüsü Ebru Günay’ın yanı sıra birçok kişi katıldı. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına düzenlenen saygı duruşunun ardından konuşan Günay, katılımcılara teşekkür ederek, “Burada olmanız bizim için çok kıymetli. Her eleştirinizi not alarak, tartışacağız hiç bir eleştiri ve öneriniz boşa gitmeyecek. Bizim için demokratik siyasetin inşası seçimlerden çok daha önemli bunun içinde eleştiri ve önerileriniz bizim için çok kıymetli” dedi. Günay’ın konuşmasının ardından, katılımcılar söz aldı.

 

HALKTAN TECRİT ELEŞTİRİSİ

 

Katılımcılar, HDP ve Yeşil Sol Parti’nin halk siyasetinden uzaklaştığını belirterek halk içinde ve Kurdistanî siyasettin gelişmesi gerektiğini ifade ettiler.  PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecritte dikkati çeken bir yurttaş, “Sayın Abdullah Öcalan’ın felsefesi sayesinde yenilmiyoruz ve yenilmeyeceğiz” dedi. Ardından söz alan bir genç ise, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrittin bir an önce son bulması gerektiğini vurgulayarak, Meclis’te daha fazla gündemleştirilmesi gerektiğini söyledi. Bir başka genç ise PKK Lideri Öcalan üzerindeki tecrittin yeterince dile getirilmesini eleştirdi.

 

Konuşmaların ardından söz alan Ebru Günay, eleştirileri dikkate alacaklarını söyledi.

 

AMED 

 

Amed’in merkez Peyas (Kayapınar), Rezan (Bağlar), Bajare Nu (Yenişehir), Sûr (Sur) ilçesinde halk toplantıları gerçekleştirildi. Rezan’da bir düğün salonunda yapılan toplantıya Yeşil Sol Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan, Yeşil Sol Parti İl Eşsözcüsü Pınar Sakık Tekin, Yeşil Sol Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Cahit Kırkazak, Mezopotamya Dil Kültür ve Araştırma Derneği (MED-DER), Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER),  , Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üyeleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

 

Toplantıda konuşan Öcalan, partinin halkla bir arada var olabileceğini söyledi. Halkın partisi olduklarını yineleyen Öcalan, “Tartışmaları derinlemesine yapmamız önemli, birbirimizi eleştirip yeniden başlamalıyız” ifadelerini kullandı. Ardından öneri ve eleştirilerini sunan yurttaşlar, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin biran önce kaldırılması için eylemselliğin önemine değindi.

 

Toplantılar akşam saatlerine kadar devam ederken değerlendirmeler basına kapalı bir şekilde sürdü.

 

COLEMÊRG 

 

Yeşil Sol Parti Colemêrg Milletvekili Öznur Bartın, Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan ve parti yöneticilerinin katılımıyla Colemêrg’in Bağlar Mahallesi’nde bulunan Sanayi sitesindeki esnaf ziyaret edildi. Yapılan ziyarette esnaflar seçimde yaşanan eksiklikleri ve yaşadıkları sorunları dile getirdi. Burada konuşan Bartın, halkın seçimden sonra yaptığı eleştirilerin dikkate alındığını söyledi. Bartın, “Bizler her zaman olduğu gibi bundan sonra da halkımızın ve esnaflarımızın yanında olacağız” dedi.

 

Buradan ayrılan heyet daha sonra Colemêrg’de bulunan Sivil Toplum Örgütlerini (STÖ) ve aileleri ziyaret etti. 

 

ŞIRNEX 

 

Şirnex’in Elkê (Beytüşşebap), Cizîr (Cizre) ve Silopiya (Silopi) ilçelerinde  ev ziyaretleri  ve halk toplantılarını sürdürüldü. Yeşil Sol Parti Amed Milletvekili Serhat Eren’in de yer aldığı heyet, 5 köyde ziyaretler gerçekleştirdi. Köy ziyaretlerinde konuşan HDP Şirnex İl Eşbaşkanı Abdullah Güngen, “Bu toplantılarda çıkacak sonuçlar yeni sürece cevap olacak” dedi. Ardından konuşan Serhat Eren, “Halkımıza yeteri kadar ittifakı anlatmadık. Ya da ittifak içinde yaşanan sorunlara yeteri kadar cevap olamadık. 3′ üncü yol siyasetimizi halkımızla birlikte kuracağız. Artık siyasetimiz sadece Ankara’da olmayacak, yönümüzü halkımıza döneceğiz” şeklinde konuştu.

 

Aynı kapsamda Silopiya ilçesinde Yeşil Sol Parti Amed Milletvekilli Adelet Kaya’nın katılımıyla Zirabok köyünde ev ziyaretleri gerçekleştirildi. Bu ziyaretlerde halkın eleştiri ve önerileri dinleyerek not alındı. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version