Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Halk toplantılarında yurttaşlar tecride dikkat çekti


HABER MERKEZİ- Halk toplantılarında konuşan yurttaşlar, “Mesele oy değildir, örgütlenmektir” diyerek PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkati çekti. 

Hakların Demokratik Partisi (HDP) ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Amed’te halk toplantılarını Gêl (Eğil) ve Pîran (Dicle) ilçelerinde sürdürdü. Toplantıya, HDP Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, HDP Parti Meclis (PM) üyeleri, ilçe yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katıldı. 

 

İlk olarak Gêl’de halkla bir araya gelen heyet, saygı duruşundan sonra halkın eleştiri ve önerilerini dinledi. Buluşmada söz alan HDP İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, Rojava Devrimi’ne değinerek, mücadelenin hala devam ettiğinin altını çizdi. Toplantı gündemini açıklayan Atasoy, sonrasında sözü yurttaşlara bıraktı.

 

‘EMEĞİ ESAS ALMALIYIZ’

 

Gêl’li yurttaşlar da seçim süresi boyunca yürütülen çalışmaları değerlendirerek, cumhurbaşkanı adayı konusunda eleştiriler yaparken, birlik ve beraberlik duygusunun artması yönünde de öneriler sundu. Geçmiş parti pratiklerinin dikkate alınmamasına tepki gösteren yurttaşlar, “En kötü seçim oldu. Gruplaşmalar oldu, emek veren arkadaşlar değerlendirilmedi. Milletvekili seçilirken kentin içinden olan, emeği, yeterliliği ve bağlılığı olanlar esas alınmalı. Genel merkezin tutarsızlığı yüzünden bunlar yaşandı. Gruplardan ayrılmış, herkesi kucaklayan bir genel merkez olsun. Değerlerimize sahip çıkılsın. Değişimin olması şarttır” ifadelerini kullandı. 

 

‘İDEOLOJİK KÖKENİMİZE DÖNMELİYİZ’

 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik sürdürülen tecride de değinen yurttaşlar, “İki yıldır haber alamıyoruz, bir basın açıklaması yapmıyoruz. Tarihi günlerimizin anması istediğimiz düzeyde olmuyor. İdeolojik kökenimize dönmeliyiz. Mahalle meclisleri ve o eski diyaloglar kurulmalı, eski sıçramamızı yakalamalıyız. Bedeli ne olursa olsun ödemeye hazırız, geri adım atmadık, atmıyoruz” dedi. 

 

Tarihsel bir süreçten geçildiğini belirten DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garip Kandemir, “Bu toplantılar geleceğimize yön verecek. Bazen sürecin etkisinde kalabiliyoruz. Arkadaşlarımızın tespitleri yerinde, hemen hemen tüm ilçelerimizdeki tespitler aynı. Bunları değerli buluyor ve sonrası için yol haritamız olarak görüyoruz. Buradan bir çıkış yapacağız” diye belirtti.

 

‘TECRİT ÜZERİNE YOĞUNLAŞMALIYIZ’ 

 

Heyet sonrasında Pîran’da da halk ile bir araya geldi. Pîranlı yurttaşlar da mahallelere girilmesi, bilinç ortamının oluşturulması, seçim çalışmalarının eksik yürütüldüğü, halkla iletişimin eksik olduğu, örgütleme tarzı üzerine tartışmaların yapılması gerektiği, yeni bir yöntemin oluşturulması yönünde görüşler sundu.  Bu tarz toplantıların daha çok yapılması gerektiğini vurgulayan yurttaşlar, “Önümüzde yerel seçimler var, biz de hemen güçlü bir örgütlenmeyle seçime hazırlanmalıyız. Sürekli dışarıdan bir aday istemiyoruz, yerellere yetki verilsin. En yakın zamanda komisyonlar oluşturup, köy köy mezra mezra dolaşıp yurttaşlara dokunmalıyız. Halkla teması çoğaltmalıyız. Önderliğimiz üzerinde çok ağır bir tecrit var. Aylardır ondan bir haber alamıyoruz. Bunun üzerine yoğunlaşmalıyız. Önderliği unutturmaya çalışıyorlar. Biz seçimeler için değil bu halkın özgürlüğü için çalışıyoruz. Mesele oy değildir, örgütlenmektir” diye belirtti. 

 

Halkın eleştiri ve önerilerinin ardından söz alan Atasoy, “Zor bir dönem, çöktürme planlarının devreye konulduğu, önderliğin paradigmasıyla halkı karşı karşıya getirme projeleri devrede. Merkezden aşağı her şeyi yanlış yaptık, tecridi ağzımıza almaktan çekindik. Kurdistani sorunları, anadili konuşmadık. Kaybettiğimiz yer önderliğimizle olan düşünsel uzaklığımız” dedi. 

 

Heyet son olarak Pîran’ın Şêxsilametan (Dedeköy) köyünü de ziyaret etti. Burada yurttaşlar eleştiri ve önerilerini sundu. Yeni dönemde örgütlülüğün yükseltilmesini vurguladı.

MERSİN

Mersin’in Toroslar ilçesi Demirtaş Mahallesi’nde de halk toplantısı gerçekleştirildi. Yapılan toplantıda divanda Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, HDP eski İzmir Milletvekili Murat Çepni, HDP MYK üyesi Sultan Özcan, 30 yıllık siyasi tutuklu Felemez Erdem, HDP Mersin İl Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız yer aldı. Toplantıya çok sayıda kişi katıldı. 

Burada söz alan halk, seçim sürecinde yaşanan eksiklikleri ve mahalle komisyonlarında kadınların arttırılması için yapılması gerekenler tartışıldı. Ardından kentin sorunları üzerinde duran yurttaşlar Mersin’de Kürt gençleri üzerinde özel savaş politikalarının yürütüldüğünü bu gençleri partiye katarak partide gençliğin arttırılması üzerine konuşuldu. 

‘EMEĞİMİZE SAHİP ÇIKALIM’ 

Halk değerlendirmesi ardından söz alan Yeşil Sol Parti kent vekili Ali Bozan, seçim gündemi yanında temel gündemin PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit olması gerektiğine vurgu yaptı. 28 aydır Öcalan’dan haber alınamadığını hatırlatan Bozan, “Kimse İmralı’da neler yaşandığını bimiyor. Bizler tecritin kaldırılmasını istiyorsak birliğimizi sağlamalıyız. Parti biziz emeğimize sahip çıkalım. 

RIHA

HDP, Yeşil Sol Parti ve DBP seçimlerin ardından “Yeniden yapılanma çalışmaları” kapsamında düzenledikleri halk toplantıları Riha’da da sürüyor. Merkez Eyyübiye ilçesine bağlı kırsal Kaplen Mahallesi’nde halk toplantısı düzenledi. Mahalle meydanında gerçekleşen toplantıya Yeşil Sol Parti Riha milletvekilleri Ferit Şenyaşar, Ömer Öcalan ve Dilan Kunt Ayan’ın yanı sıra HDP, DBP ve Yeşil Sol Parti’li il ve ilçe yöneticileri katıldı. Toplantıya halkın katılımı ise yoğun oldu.

TECRİDE TEPKİ

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde tecrit uygulandığını belirten Ömer Öcalan, “Sayın Öcalan üzerinde ağır bir tecrit var. Ne Türkiye ne de uluslararası kanunlar uygulanıyor. Sayın Öcalan tecrit ediliyor ama bütün kesimler etkileniyor. Sayın Öcalan’ın sesinin halka ulaşması engellendiği için siyasetimiz tıkanıyor. Bunun sonucu olarak popülist bir siyaset öne çıktı. Halkımız bu siyaseti mahkum ediyor. Yerel bir siyaseti nasıl kuracağız bunu konuşmaya Halkımız bu siyaseti mahkum ediyor. Yerel bir siyaseti nasıl kuracağız bunu konuşmaya geldik. 3’üncü yol siyasetini güçlendirmek için buradayız” diye konuştu.

‘CHP SALDIRILARA İLK EL KALDIRAN OLDU’

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın, Kürt siyasetine “İktidarlaşmaktan kaçının” yönünde uyarı yaptığını hatırlatan bir yurttaş, “Kürt siyaseti sistem siyaseti değil. İktidarlaşmak gibi bir derdi olmamalı. Bizim iktidara ihtiyacımız yok. Sistem partilerine benzemek istemiyoruz. Buna karşı herkes söylemlerine dikkat etmeli” dedi. Bir başka yurttaş ise “En son yapılan yerel belediye seçimlerinde CHP’ye destek verdik ama Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılar için ilk tezkereye el kaldıran parti oldu. Partimiz CHP’ye oy verin demese biz hiç bir zaman oy vermeyiz. Bir daha CHP’ye oy vermek istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Toplantı eleştiri ve öneriler ile son buldu. 

ŞİRNEX 

Şirnex’in Cizîr (Cizre), Silopiya (Silopi) ve Qileban (Uludere) ilçelerinde halk toplantıları düzenlendi.  Yeşil Sol Partisi Amed Milletvekili Serhat Eren ve Şirnex il örgütünün 

oluşturduğu heyet, Qileban ilçesine bağlı Aroş (Ortaköy), Elemûn (Andaç), Dêr Geremus (Yarma) Şîvrezan (Aslanlı) köylerinde halkla bir araya geldi. 

 

Toplantıda konuşan HDP Şirnex il Eşbaşkanı Abdullah Güngen,  “Halkımızın yapacağı eleştiri ve öneriler bize ışık tutacaktır. Çünkü gücümüzü siz değerli halkımızdan alıyoruz” dedi. Çalışmalarının sadece seçim endeksli olmadığını ifade eden Güngen, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dikkati çekti. Güngen, “Tecridi kırmak için ne yaptık? Cezaevinde tutuklular için ne yaptık? Eğer bugün siyasetimiz bu noktaya gelmişse tecritle alakalıdır. Bu nedenle tecride karşı cevap olmak için, siyasete ‘bizde varız’ demek için halkımızla bir araya geliyoruz ve halkımızla birlikte bir yol bulacağız” şeklinde konuştu.

 

KÜRT SORUNU 

 

Elemûn köyünde konuşan Yeşil Sol Parti Şirnex Milletvekili Serhat Eren,  2015’te “çözüm” adı altında yürütülen sürece değindi. Eren, ” AKP, varlığını Kürtleri yok etmek üzerinde kuruyor. Sayın Öcalan’la görüşmeler sağlandığı takdirde göndereceği bir mesajla Kürt sorununu çözecek güce sahiptir. Bu Sorunları çözmek istemedikleri için tecridi devam ettiriyorlar. Yaşanan tüm saldırılara rağmen halkımız büyük bir mücadele veriyor” ifadelerini kullandı. 

 

Yeşil Sol Parti Şirnex Milletvekili Mehmet Zeki İrmez ve Yeşil Sol Parti, DBP, HDP ilçe örgütleri  Silopiya ilçesinde ev ziyaretleri ardından  halkla bir araya geldi. Heyet, toplantıda halkın eleştiri önerilerini dinleyerek not aldı. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version