Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Güney Kore’deki selde ölü sayısı 40’a ulaştı

Güney Kore'deki selde ölü sayısı 40'a ulaştı


Güney Kore’de günlerdir devam eden sağanak yağmur nedeniyle ölenlerin sayısı, su altında kalan bir alt geçitte bir düzine kişinin ölü bulunmasıyla 40’a yükseldi. Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ise yerel yetkilileri afet müdahale kurallarına uymamakla suçladı.

Güney Kore’de perşembe gününden bu yana orta ve güney bölgeleri sağanak yağışlar vurmuştu. İçişleri Bakanlığı ayrıca ülke genelinde dokuz kişinin kayıp ve 34 kişinin de yaralı olduğunu duyurdu.Aralarında bir gecede bulunan üç cesedin de bulunduğu on iki ölüm, başkent Seul’un 110 km güneyinde yer alan Cheongju’daki bir tünelde meydana geldi. Cumartesi günü bir nehir setinin çökmesinin ardından aralarında bir otobüsün de bulunduğu 16 araç sel sularına kapılmıştı.

YOON: AFET MÜDAHALESİNİN TEMEL İLKELERİ UYGULANMADI

Olay, Güney Kore’nin sel hasarını önleme ve müdahale etme çabalarına ilişkin soruları yeniden alevlendirdi. Yolu düzenli olarak kullanan bazı sürücüler, sel tahminlerine rağmen alt geçide erişimi yasaklamadığı için hükümeti suçladı. Sürpriz Ukrayna ziyaretinden Devlet Başkanı Yoon da bugün bir afet müdahale toplantısı düzenledi ve savunmasız alanların kötü yönetilmesi nedeniyle durumun daha da kötüleştiğini kabul etti. Yoon toplantıda yaptığı konuşmada, “Geçen yıldan bu yana tehlikeli bölgelere erişim kontrolü ve önleyici tahliyeyi defalarca vurguladık, ancak afet müdahalesinin temel ilkeleri yerinde tutulmazsa, kamu güvenliğini sağlamak zordur” dedi.Yoon bugün ayrıca helikopterle yıkıma uğrayan bazı bölgelerin üzerinde uçtu. Yoon selden etkilenen bölgelerin özel afet bölgeleri olarak belirlenmesi de dahil olmak üzere mağdurlara destek sözü de verdi.

Güney Kore İçişleri Bakanlığı’na göre, alt geçit kurtarma operasyonunda tekneler, su altı dronları ve diğer ekipmanlar kullanan yaklaşık 900 itfaiye görevlisi , polis ve askeri yetkili yer aldı. Cheongju’nun batısındaki itfaiye şefi Seo Jeong-il bugün verdiği brifingde, arama çalışmaları devam ederken tünelde kalan araçlarda daha fazla kurban olduğuna dair bir işaret bulunmadığını söyledi.

Güney Kore hükümeti geçen yıl son 115 yılın en şiddetli sağanak yağışlarının Gangnam’ın da aralarında bulunduğu gösterişli bölge Seul bölgesine vurması ve en az 14 kişinin ölümüne, metroların, yolların ve evlerin sular altında kalmasına neden olmasının ardından iklim değişikliğinin neden olduğu felaketlerle daha iyi başa çıkmak için adımlar atma sözü vermişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version