Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gözler 5 Temmuz’a çevrildi; memur ve emekliler, TÜİK’in açıklayacağı enflasyon verisini bekliyor!

Gözler 5 Temmuz’a çevrildi; memur ve emekliler, TÜİK’in açıklayacağı enflasyon verisini bekliyor!


TR724 | EKONOMİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Emekli ve memur maaş zamlarına ilişkin konuşan Erdoğan, “Memur maaşlarıyla ilgili zam sürecini başlatıyoruz. 5 Temmuz günü 6 aylık enflasyon oranlarının belli olmasıyla, memur ve emeklilerimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz.” ifadelerini kullandı.

Tayyip Erdoğan’ın bu açıklaması sonrası gözler TÜİK’e çevrildi. TÜİK, açıkladığı ‘tartışmalı’ enflasyon oranları nedeniyle özellikle son yıllarda büyük tepki çekiyor. Zira emekli ve memurların maaş zamları TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri dikkate alınarak açıklanıyor. TÜİK’in enflasyon oranını özellikle son 5 yılda olduğundan çok daha düşük göstermesi, emekli ve memurların alım gücünün de yıllar içerisinde erimesine neden oldu.

Memur ve emeklilerin maaş zamlarına yönelik düzenlemenin (torba kanun) bu hafta Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Erdoğan’ın son açıklamasıyla 5 Temmuz’da TÜİK tarafından enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla teklife son şeklinin verilceğini söylemek mümkün.

Şu anda 11 bin 848 lira olan en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltilmesi bekleniyor. Zira söz konusu rakam, AKP’nin seçim vaatlerinden biriydi. Asıl sorun 18-20 bin TL civarında maaş alan memurların ve emeklilerin maaşlarının ne kadar yükseltileceği…

En düşük maaş alan memurun maaşı yüzde 85’in üzerinde zamlanırken; örneğin 18 bin TL maaş alan memurun maaşı ne kadar artacak? Yandaş medyada çıkan haberlerde burada ortaya çıkacak adaletsizliğin de ‘seyyanen’ yapılacak artışla kısmen çözüleceği belirtiliyor.

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor. Erdoğan’ın açıklamasına göre memur maaşları için TÜİK’in açıkladığı 6 aylık enflasyon verileri belirleyici olacak. 5 aylık enflasyon toplamı 15.26 olarak açıklanmıştı. Haziran ayının verisi 5 Temmuz’da duyurulacak.

(Altı aylık enflasyon muhtemelen yüzde 18,5 civarında olacak… )

2023’ün ikinci yarısında görevdeki memurlar ile emeklileri maaşlarını yüzde 6 zamlı alacak. 2023’ün Ocak-Haziran dönemindeki 6 aylık enflasyonun yüzde 8’i geçmesi halinde de aradaki fark maaş zamlarına eklenecek. Enflasyon maaşının yanı sıra maaşlara refah payı da eklenecek.

Özellikle emekli maaşlarında kademeli artış da gündemde. Maaşı düşük olan emeklilerin artış oranının, maaşı yüksek olanlardan daha fazla olacağı bir formül üzerinde de çalışıldığı belirtiliyor.

Bütün bu verilerden sonra; memur ve emekli maaşlarına Temmuz ayında yapılacak zammın yüzde 25’in üzerinde olacağını söylemek mümkün.

Zam oranı yüzde 30’u bulur mu?

Ona da ‘tek adam’ karar verecek!

Bu arada, bağımsız enflasyon araştırma grubu ENAG’ın enflasyon verilerine göre memur ve emeklinin almasın gereken zam oranı yüzde 50’nin bile üzerinde…

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version