Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Genel-İş Koordinatörü Salihoğlu: TÜİK yetkilisi ‘veriler siyasidir’ dedi


ANKARA – DİSK Genel-İş Genel Koordinatörü Serhat Salihoğlu, resmi enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığına işaret ederek, görüştüğü TÜİK’ten üst düzey bir ismin de bu durumu kabul ettiğini aktardı. 

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran ayı enflasyon rakamlarına göre; Tüketici Fiyat Endeksi Haziran’da aylık bazda yüzde 3.92 artış gösterdi ve yıllık enflasyon yüzde 38,21’e geriledi. Aynı verilere göre 6 aylık enflasyon ise yüzde 19,77 oldu. Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ise, Haziran’da tüketici fiyatları aylık yüzde 8,54, yıllık yüzde 108,58, 6 aylık ise yüzde 50,53 arttı.

 

MARKETLERDEKİ FİYATLAR 

 

TÜİK’in açıkladığı fiyatlarla marketlerdeki fiyatlar karşılaştırıldığında arada büyük bir fark var. Son bir yılda birçok üründe fahiş artışlar söz konusu.  Marketlerden derlediğimiz verilere göre; 2022 yılı Ağustos ayında 1,5 TL olan domatesin kilosu Temmuz 2023’te 25,90’a, bir kilo salatalığın kilosu 2,50’den 14,90’a, biberin kilosu 3 TL’den 31,90’a, patlıcanın kilosu 2,23 TL’den 16,25’e, soğanın kilosu 2,95 TL’den 12,90’a, patatesin kilosu ise 2,95’ten 19,90’a yükseldi. Yine kahvaltılık ürünlerindeki fiyat artışları yüzde 100’ü aştı. Geçen yılın Ağustos ayında 800 gram zeytin 51,90’dan 105 TL olurken, 1 kilo beyaz peynir 69,90 TL’den 129,90 TL’ye yükseldi.

 

 

SALİHOĞLU: VERİLER SİYASİ

 

Resmi veriler ile hissedilen gerçek enflasyon arasındaki farka dair konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş Genel Koordinatörü Serhat Salihoğlu, TÜİK tarafından paylaşılan enflasyon verilerinin siyasi olduğunu söyledi. Salihoğlu, “Bunun bilimle alakası yok. Bunu TÜİK’te çalışan üst düzey bir yetkiliden de teyit ettirdim. Yaptığımız görüşmede, o da bunu kabul ederek, ‘Bu verilerin açıklanması siyasidir. Tamamen ücreti baskı altına almaya dönük operasyonunun bir parçasıdır’ dedi. Dolayısıyla bunun çözümü başka mecralarda aranmak zorunda” diye konuştu. 

 

‘İŞÇİLER ÖRGÜTLENMELİ’ 

 

DİSK-AR ve ENAG’ın enflasyona dair gerçek verileri paylaştığını kaydeden Salihoğlu, “Siyaset böyle istiyor ve böyle oluyor. İktidar böyle istiyor ve böyle oluyor. Bunun başka bir açıklaması yok. Türkiye’de en büyük problem sınıfsal problem. Sınıfsal problem göz ardı edildiği müddetçe herhangi bir sonuca varmamız mümkün olmaz” dedi. 

 

Türkiye’de gelir dağılımı ve gelir eşitsizliğinin had safhalarda olduğuna dikkat çeken Salihoğlu, söz konusu eşitsizliğin düzelebilmesi için işçi sınıfının siyasete ağırlığını koyması gerektiğini dile getirdi. Salihoğlu, “İşçi sınıfı siyasete ağırlığını koyarsa gelir dağılımı eşitsizliği de 5’li çete mevzusu da bu çerçevede çözülebilir. Bunu yapabilmek için Türkiye işçi sınıfının ayağa kalkması, örgütlenmesi ve sendikal haklarının peşinde koşması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version