Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazetecilere ‘sosyal medya’ operasyonu: 4 gözaltı


DİYARBAKIR- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında Mezopotamya Ajansı, T24 ve Bianet’in dört muhabir ve editörü İstanbul, Ankara ve İzmir’de gözaltına alındı. Gazetecilerin, Diyarbakır’da geçen yıl Kürt basınına yönelik operasyonun iddianamesini hazırlayan savcı ve eşiyle ilgili sosyal medyada paylaşım yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındıkları öğrenildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla üç kentte düzenlenen operasyonlarda, dört gazetecinin evine baskın yapıldı. İzmir’deki baskında Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Delal Akyüz’ün evi arandı. Evde yapılan aramanın ardından Akyüz, İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Aynı saatlerde MA muhabiri Fırat Can Arslan da, Ankara’daki evine düzenlenen baskınla gözaltına alındı. Evde yapılan aramada Arslan’ın telefon ve bilgisayarına el konuldu. Arslan, Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. T24 editörü Sibel Yükler de, Ankara’daki evinde gözaltına alındı. Yükler’in Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü belirtildi.

Üç gazetecinin gözaltına alınmasında saatler sonra Bianet editörü Eylem Kepenek’in evine polis baskın düzenledi. Medyascope’un sosyal medya hesabından yapılan bir paylaşımda Kepenek, elleri kelepçeli olarak gözaltına alınıyor.

VAO Türkçe’nin adliye kaynaklarından aldığı bilgiye göre, gazeteciler, geçen yıl Diyarbakır’da düzenlenen ve 18 gazetecinin gözaltına alındığı operasyonla ilgili iddianameyi hazırlayan savcıyla ilgili paylaşım yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. Savcı ve eşinin başka bir ile atandığı bilgisini paylaşan gazeteciler “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek”le suçlanıyor.

Gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki

Soruşturmayı VOA Türkçe’ye değerlendiren Medya ve Hukuk Derneği Eş Direktörü Veysel Ok, gazetecilerin gözaltına alınma şekline tepki gösterdi. Gazetecilerin gönderilecek bir tebligatla ifadeye gelebileceğini vurgulayan Ok, “Gazetecilerin sabaha karşı evlerine baskın yapılarak gözaltına alınması, kelepçelenmesi, iş aletlerine el konulması kabul edilemez bir durum. Gazetecilerin Diyarbakır’da geçen haftalarda görülen, tutuklu olan 15 gazetecinin iddianamesi yazan savcı ile heyet üyelerinden birinin evli olmasını ve sonra da bu yargı mensuplarının görev yerlerinin değişmesi ilgili haberleri paylaştığı iddiası var. Birçok gazeteciyi özgürlüğünden mahrum bırakan ve haklarında iddianame yazan savcıyla, mahkemeye heyeti üyeleri arasındaki münasebet adil yargılama açısından önemlidir, haber değeri vardır ve hatta reddi hakim sebebidir. Bu gerekçe değil gözaltına almak, soruşturma açmaya dahi yeterli değildir. Bu durumu tamamen hukuk dışılığın sıradanlaşması olarak algılamak lazım. Gazeteciler haber değeri olan her şeyi paylaşabilirler. Bu sebeple de derhal serbest kalmaları gerekir” dedi.

DİSK Basın-İş’ten yapılan açıklamada da soruşturmaya tepki gösterildi. Sendikanın sosyal medya hesabında, “Gazetecilere kelepçe vuruldu” başlığıyla yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Savcı ve hakimlerin tayin haberini RT’ledikleri için 3 farklı şehirde 4 gazeteci ev baskınıyla gözaltına alındı. Gazetecilik iktidarın çizdiği sınırlar içinde yapılan bir meslek olmadı, olmayacak. Arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın”

Çağdaş Gazeteciler Derneği ise sosyal medya hesabından şu açıklamayı paylaştı: “Bu utanç sizin, gazetecilik mücadelesi bizim, aralarında üyemiz Sibel Yükler’in de bulunduğu üç gazeteci sabaha karşı gözaltına alındı. Meslektaşlarımızın durumu ve süreç hakkında avukatlarıyla irtibat halindeyiz, meslektaşlarımızı yalnız bırakmayacağız.”

Exit mobile version