Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazetecilerden RTÜK’ün Tele 1 kararına tepki: Basın tarihine geçen kara bir leke

Gazetecilerden RTÜK'ün Tele 1 kararına tepki: Basın tarihine geçen kara bir leke


Artı Gerçek – Önceki gün TELE 1’deki programda kullandığı sözler sonrası hedef gösterilip tutuklanan Merdan Yanardağ için avukatları tarafından yapılan itiraz reddedildi. Bugün ise RTÜK, Yanardağ’ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen sözleri nedeniyle TELE 1’e 7 gün yayın durdurma ve yüzde 5 idari para cezası verdi. Karar gazetecilerden ve siyasi isimlerden tepki aldı.

TAŞÇI: BU, HALKIN CEZALANDIRILMASIDIR

RTÜK Üyesi Taşçı kararın detaylarından bahsederek “Bu halkın cezalandırılması anlamına gelir” dedi:

“D bendinden ceza verilse Merdan Yanardağ’ın programı 5 kez durdurulacaktı. Ama başka maddeden 7 gün ceza verdiler. Ceza durdurulmazsa TELE1 1 hafta kararacak. Bu halkın cezalandırılması anlamına gelir.”

TGC’NİN YANARDAĞ ZİYARETİNE İZİN VERİLMEDİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş TELE 1 ekranlarında, verilen ceza ile ilgili konuştu. Güneş, “Yanardağ ve TELE1’de çalışan meslektaşlarımızla dayanışma içerisindeyiz” dedi ve Adalet Bakanlığı’nın Yanardağ’ı ziyaret etmelerine izin vermediğini açıkladı:

“Adalet Bakanlığı’na başvurduk ve Merdan Yanardağ’ı ziyaret etmek istedik, bize izin verilmedi. Neden ziyaret etmemize izin vermiyorlar?”

Öte yandan cemiyet verilen cezayı kınayan bir açıklama yayımladı. Açıklamada kanala verilen ceza için “Basın tarihine geçen kara bir leke” denildi:

‘RTÜK KARARLARI SANSÜR VE OTOSANSÜRÜ YAYGINLAŞTIRIYOR’

“RTÜK’ün kararları ölçüsüz, orantısız ve Anayasa’ya aykırıdır. RTÜK aldığı kararlarla kamusal meseleleri tartışmaktan caydırmayı hedeflemektedir. Sansür ve oto sansürü yaygınlaştırmaktadır.

Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın düşünceleri nedeniyle tutuklanmasının ardından RTÜK’ün Tele 1 Televizyonu’na verdiği bu ağır cezalar, basın tarihine geçen kara bir lekedir.

RTÜK, kuruluş yasasına uygun olarak görev yapmalı, tüm medya kuruluşlarına eşit mesafede durmalıdır. Anayasa’ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygı göstermelidir. Yurttaşın habere erişimine engel olmaktan vazgeçmelidir.”

BAŞARIR: AMAÇ TELE 1’İ TAMAMEN KAPATMAK

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da yayında karar tepki göstererek, “Buradaki amaç TELE 1’i tamamen kapatmak” dedi.

“Emre Kongar, sosyal medya paylaşımında kararın halkın haber alma özgürlüğüne karşı verildiğini yazdı:

RTÜK’ten TELE 1’e büyük bir haksız ve hukuksuz zorlama karar daha: 7 gün ekran karartma ve yüzde 5 para cezası! Bu ceza sadece TELE1’e değil, halkın haber alma özgürlüğüne karşı da verilmiş bir karar: Türkiye gittikçe daha koyulaşan bir otoriterliğin karanlığında boğuluyor!”

Gazeteci Hilal Köylü, sosyal medya hesabından hükümetin seçimden sonra daha ılımlı politika izleyeceğini savunanları RTÜK’ün TELE 1 kararı üzerinden eleştirdi:

RTÜK, Tele1’e 7 gün yayın durdurma cezası kesti. Tele1’in 7 gün yayın yapamayacak olması tüm medyaya gözdağı… Yeni dönemde hükümetin daha ılımlı olacağını öngörenler online mı? Çevrimdışı olun lütfen…

YANARDAĞ’DAN DAYANIŞMA MESAJI: ‘SİLİVRİ SOĞUK DEĞİL’

Cezaevinde tutulan gazeteci Yanardağ avukatları aracılığıyla bir mektup paylaştı. Kamuoyuna seslenen Yanardağ, destek mesajları için teşekkürlerini ileterek “Bir dostumun dediği gibi, kimse endişe etmesin Silivri soğuk değil” mesajını verdi.

Yanardağ’ın “bir dostum” dediği isim ise “ekmek” üzerinden söylediği sözler hedef haline getirilerek cezaevine gönderilen Ekmek Üreticileri Sendika Başkanı Cihan Kolivar.

ALPMAN: BU BİR İMHA HAREKATIDIR

BirGün yazarı Nazım Alpman ise verilen ceza için “Bu bir imha harekatıdır” dedi:

İKTİDAR KANADI VE İYİ PARTİLİLER HEDEF GÖSTERMİŞ VE TUTUKLANMIŞTI

Yanardağ’ın AKP’li Galip Ensarioğlu’nun ‘çözüm süreci’ sözlerini eleştirdiği programdan bir bölüm, yine AKP milletvekili Mehmet Ali Çelebi ve ardından İYİ partili isimler tarafından sosyal medyada paylaşılmış ve Yanardağ hedef tahtasına oturtulmuştu.

Yayınlanan videoda Yanardağ, “Abdullah Öcalan’a uygulanan tecritin hukukta hiçbir yeri yoktur. Kaldırılması lazım. Ailesi ve avukatyla bile görüşemiyor. Böyle bir infaz düzeni olabilir mi? Abdullah Öcalan çok kitap okuyan, siyaseti doğru okuyan, doğru gören, çözümleyen son derece zeki bir kişidir” ifadelerine yer veriyor. Ancak Çelebi’nin yayınladığı video, tüm programın sadece küçük bir kısmını oluşturuyordu.

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin de TELE1 hakkında inceleme başlattıklarını belirterek şunları yazmıştı:

“Binlerce kişinin katili terörist başını öven Merdan Yanardağ denilen şahsın açıklamaları üzerine TELE1 hakkında gerekli inceleme başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Yanardağ, Şahin’e verdiği yanıtta AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’na dikkat çekerek şöyle yanıt demişti: “Ebubekir bey, kimseyi öven yok. Tam tersine, Apo’yu öven ve yeni bir çözüm sürecinin yolunu döşeyen AKP milletvekili Galip Ensarioğlu’nun çözüm sürecine ilişkin açıklamalarını eleştiren bir program var. Seçim sürecindeki gibi, montaj videolara dayanarak bahane aramayın.”

Yaşananların ardından hedef gösterilen Yanardağ 27Haziran’da tutuklandı. (HABER MERKEZİ)


Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version