Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gana, idam cezasını kaldıran 29’uncu Afrika ülkesi oldu

Gana, idam cezasını kaldıran 29'uncu Afrika ülkesi oldu


– Gana parlamentosu dün yaptığı oylamayla idam cezasını kaldırdı. Böylelikle, Afrika’da ölüm cezasını kaldıran ülkelerin sayısı 29’a yükseldi. Batı Afrika ülkesinde 1993’ten bu yana hiçbir idam infaz edilmedi ancak geçen yıl itibariyle 176 kişi idam sırasındaydı. Parlamento komitesinin raporuna göre, yeni yasa idam cezası yerine müebbet hapis cezası getirecek. Yasanın yürürlüğe girmesi için Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo’nun onay vermesi gerekiyor.

Tasarıyı genel kurula sunan parlamenter Francis-Xavier Sosu, “Bu, Gana’nın insan hakları sicilinde büyük bir ilerlemedir” dedi. Reuters’a konuşan Sosu, “Anayasal incelemeden kamuoyu yoklamalarına kadar birçok araştırma yaptık ve bunların hepsi Ganalıların çoğunluğunun ölüm cezasının kaldırılmasını istediğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Londra merkezli bir Sivil Toplum Kuruluşu olan The Death Penalty Project’e (Ölüm Cezası Projesi) göre Gana, dünyada idam cezasını kaldıran 124’üncü ülke oldu. Ekvator Ginesi, Sierra Leone, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Zambiya son iki yıl içinde idam cezasına son veren Afrika ülkeleri arasında yer alıyordu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version