Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

G7, Ukrayna’ya uzun vadeli güvenlik garantileri taahhüt etti: Bildiri metninde ne var?

G7, Ukrayna'ya uzun vadeli güvenlik garantileri taahhüt etti: Bildiri metninde ne var?


Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, İtalya, Fransa, Japonya ve Kanada olmak üzere yedi ülkeden oluşan ve içinde Avrupa Birliği temsilcilerinin de yer aldığı G7 ülkeleri Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta ikinci günündeki NATO Liderler Zirvesi’nde Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savunmasını güçlendirmesi ve Moskova’yı gelecekteki saldırılardan caydırması için uzun vadeli güvenlik garantilerinin önünü açan uluslararası bir çerçeve duyurdu.

G7 liderlerinin Ukrayna’ya sunduğu güvenlik paketi, modern gelişmiş teçhizat, eğitim ve siber savunma alanında işbirliğini içeriyor. Bu paket Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savaşı kazanmasına yardımcı olmayı ve gelecekteki saldırılara karşı uzun vadeli güvenliğini sağlamayı amaçlıyor. Buna karşılık Ukrayna, “demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı ve medya özgürlüklerine bağlılığının altını çizecek”, “ekonomisini sürdürülebilir bir yola sokacak” ve “ordu üzerindeki demokratik sivil kontrolü güçlendirecek” reformlar yapmayı taahhüt ediyor.

BIDEN: MÜTTEFİKLERİMİZ UKRAYNA’NIN GELECEĞİNİN NATO’DA OLDUĞU KONUSUNDA HEMFİKİR

Düzenlenen basın toplantısında konuşan ABD Başkanı Joe Biden “G7’nin Ukrayna’nın modern, gelişmiş askeri teçhizatla “karada, havada ve denizde savunma kurmasına yardımcı olacağına” söz verdi. Biden, “Bütün müttefiklerimiz, Ukrayna’nın geleceğinin NATO’da olduğu konusunda hemfikir. Desteğimizin uzun süre ve gelecekte süreceğini açıkça belirtiyoruz” dedi. Biden “Ne kadar sürerse sürsün biz orada olacağız” ifadelerini de kullandı.

ZELENSKİY: ÖNEMLİ BİR GÜVENLİK ZAFERİ

Biden ile birlikte konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de ülkelerle ikili müzakerelerin önünü açan çok taraflı anlaşmanın Ukrayna için “önemli bir güvenlik zaferi” olduğunu söyledi. G7 liderlerine ve NATO üyelerine “NATO yolunda, Ukrayna için güvenlik garantileri taahhüdünde bulundukları için” teşekkür etti. Zelenskiy “ikili ve çok taraflı” düzenlemelerden bahsederek devletlerin Kiev’e bireysel güvenlik taahhütlerinde de bulunduklarını ima etti.

DEKLARASYON METNİNDE NE YER ALDI?

“Ukrayna’ya Destek İçin Ortak Deklarasyon” adı taşıyan ve G7 üyelerinin, Rusya’nın saldırıları sonucunda Ukrayna’ya sağlamayı planladıkları uzun vadeli güvenlik ve ekonomik desteğin yanı sıra Ukrayna’ya “Avrupa-Atlantik hedeflerine doğru ilerlemesi için gerekli olan iyi yönetimi sağlayacak bir reform gündemini” kolaylaştıracak desteği özetleyen metnin ana hatları şekilde:

  • Kara, hava ve denizde modern askeri teçhizat, istihbarat paylaşımı ve Ukrayna kuvvetlerinin eğitimi sağlayarak Ukrayna’yı şu anda kendini savunabilecek ve gelecekteki Rusya saldırganlığını caydırabilecek sürdürülebilir bir gücün verilmesi.
  • Enerji güvenliği de dâhil olmak üzere Ukrayna’nın ekonomik refahını desteklemeye elverişli koşulları yaratmak için yeniden inşa ve toparlanma çabaları da dâhil olmak üzere Ukrayna’nın ekonomik istikrarını ve direncini güçlendirmek.
  • Ukrayna’nın Rusya’nın savaşından kaynaklanan acil ihtiyaçlarının yanı sıra Avrupa-Atlantik hedefleri doğrultusunda ilerleyebilmesi için ülkeye gerekli olan iyi yönetişimi destekleyecek etkin reform gündemini uygulamaya devam edebilmesi için teknik ve mali destek sağlanması.
  • Bu destek karşılığında Ukrayna, “demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan haklarına saygı ve medya özgürlüklerine bağlılığının altını çizecek”, “ekonomisini sürdürülebilir bir yola sokacak” ve “ordu üzerindeki demokratik sivil kontrolü” güçlendirecek reformlar yapmayı taahhüt ediyor.

‘RUSYA’NIN SAVAŞ SUÇLARI YANITSIZ KALMAMALIDIR’

Deklarasyonda ayrıca Rusya’nın gelecekte silahlı bir saldırıda bulunması halinde G7’nin Ukrayna’ya modern askeri teçhizat ve ekonomik yardım da dahil olmak üzere hızlı ve sürekli güvenlik yardımı sağlayacağı ve bunun maliyetini Rusya’ya yükleyeceği de belirtiliyor. Metinde G7 ülkeleri liderleri bu konuda şu ifadeleri kullandı:

“Savaş suçları ve diğer zulümlerin cezasız kalmaması sağlanmalıdır. Bu bağlamda, Uluslararası Ceza Mahkemesi gibi uluslararası mekanizmaların çabalarını desteklemek de dâhil olmak üzere, uluslararası hukukla tutarlı bir şekilde sorumlulardan hesap sorulması yönündeki kararlılığımızı yineliyoruz. Kendi hukuk sistemlerimizle tutarlı olarak, Rusya Ukrayna’ya verdiği zararı ödeyene kadar Rusya’nın yargı alanlarımızdaki egemenlik varlıklarının hareketsiz kalacağını bir kez daha teyit ediyoruz. Rus saldırganlığının yol açtığı zarar, ziyan veya hasarın telafisi için uluslararası bir mekanizma kurulması ihtiyacını kabul ediyor ve uygun mekanizmaların geliştirilmesi için seçenekleri araştırmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz.”

UKRAYNA NE TAAHHÜT ETTİ?

Deklarasyonun son kısmında ise Ukrayna’nın verilecek destek karşılığında yapacakları şu şekilde sıralandı: “Ortakların güvenliğine olumlu katkıda bulunmak ve ortakların yardımına ilişkin şeffaflık ve hesap verebilirlik tedbirlerini güçlendirmek; a) Demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve medya özgürlüklerine saygı taahhütlerinin altını çizen ve ekonomisini sürdürülebilir bir yola sokan kolluk kuvvetleri, yargı, yolsuzlukla mücadele, kurumsal yönetişim, ekonomi, güvenlik sektörü ve devlet yönetimi reformlarının uygulanmasına devam etmek; b) Ordunun demokratik sivil denetimini güçlendirmek ve Ukrayna’nın savunma kurumları ve endüstrisinde verimlilik ve şeffaflığı arttırmak da dâhil olmak üzere savunma reformlarını ve modernizasyonunu ilerletmek. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version