Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransız şansonunun İngiliz gülü soldu: Jane Birkin 76 yaşında hayatını kaybetti

Fransız şansonunun İngiliz gülü soldu: Jane Birkin 76 yaşında hayatını kaybetti


Birkin 14 Aralık 1946’da Londra’da aktör bir anne ve deniz subayı bir babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. 17 yaşında James Bond bestecisi John Barry ile evlendi ve bu evlilikten Kate adında bir kızı oldu, ancak bu evlilik sadece üç yıl sürdü.

İlk filmini 1966’da Michelangelo Antonioni’nin altmışlı yılların klasiği Blow-Up filmindeki tam cepheden çıplak sahnesiyle yaptı.

22 yaşında kendisinden 18 yaş büyük Gainsbourg’la Paris’te bir romantik komedi setinde tanıştı. Bu, onları Fransa’nın en ünlü çifti haline getiren 13 yıllık bir ilişkinin başlangıcıydı.

Yumuşak sesi ve şehla gözlü Birkin, kısa sürede bir seks sembolü haline geldi ve Gainsbourg’la şehvetli “Je t’aime … moi non plus”ı kaydetti. Birçok ülkede radyolarda yasaklanan ve Vatikan tarafından kınanan şarkı dünya çapında bir başarı elde etti.

Birkin ve Gainsbourg, bohem ve hedonist yaşam tarzlarıyla olduğu kadar kavgalarıyla da gündemde oldular. Birkin, bir keresinde Gainsbourg’un suratına muhallebi turtası fırlattıktan sonra kendini Seine Nehri’ne atmıştı.

İkilinin Charlotte adında bir kızları oldu.

Birkin nihayet 1980 yılında Gainsbourg’u terk etti. Sinemada, 1985’te La Pirate ile başlayarak, Fransa’nın Oscar’ı sayılan Césars’a üç kez aday gösterildi.

Bertrand Tavernier, Jean-Luc Godard, Alain Resnais, James Ivory ve Agnès Varda gibi Fransa’nın önde gelen yönetmenleri tarafından yönetilen 70 filmde oynadı.

Kronik bir alkolik olan Gainsbourg, 1991 yılında 62 yaşında kalp krizinden öldü. Birkaç yıl önce, Birkin’in 40 yaşındayken Paris’teki Bataclan tiyatrosunda verdiği ilk solo konserini dinleyenler arasındaydı.

1998’de Gainsbourg’suz ilk albümü Á la Légère’yi çıkardı.

2020’de Iggy Pop ile New York’ta verdiği konser de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanında tam bir orkestra eşliğinde onun hitlerini söyledi.

Fransız şansonunun İngiliz gülü, hayatı boyunca Fransızları kendinden geçiren aksanını ve sevimli bir kırılganlık havasını koruyan ulusal bir hazine haline geldi.

Fotoğrafçı olan en büyük kızı Kate Barry’nin 2013 yılında intihar etmesiyle hayatı trajedilerle geçti. 1990’ların sonunda lösemi ve 2021’de küçük bir felç geçirdi.

İspanyol paça kotları, mini elbiseleri ve dağınık perçemleriyle Birkin 1970’lerin en gözde kızıydı. Hermès 1984 yılında el çantalarından birine onun adını vermişti. Hermes çantasından elde ettiği gelirlerden bir yardım fonu kurdu.  Sonra Hermes’e hayvan hakları yüzünden kızıp, ismini çantadan kaldırttı

Uluslararası Af Örgütü’nün önde gelen aktivistlerinden biri oldu.  Oyunculuğa ve İngiliz-Fransız kültürel ilişkilerine yaptığı hizmetlerden dolayı 2001 yılında İngiliz İmparatorluğu Nişanı (OBE) sahibi oldu.

Charlotte ve Kate’in yanı sıra, Fransız yönetmen Jacques Doillon ile 13 yıllık ilişkisinden yine kendisi gibi şarkıcı olan Lou Doillon adında bir kızı daha vardır.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version