– Fransa’nın başkenti Paris’in Nanterre banliyösünde 17 yaşındaki Nael M.’nin bir polis memuru tarafından öldürülmesinden sonra birçok kentte başlayan protestoların şiddeti azalsa da eylemler sürüyor. Yerel gazete La Marseillaise’in haberine göre, ülkenin güney kenti Marsilya’da 1 Temmuz’u 2 Temmuz’a bağlayan gece protestolar sırasında, 27 yaşındaki bir kişinin göğsüne ‘flash-ball’ adı verilen ve Fransız polisi tarafından kullanımı daha önce tartışma konusu olan bir tür plastik merminin isabet etmesi sonucu öldüğü açıklandı.
ADLİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Marsilya Savcılığı, olaya ilişkin, “ölümcül bir cismin isabet etmesiyle bir kişinin hayatını kaybetmesi” nedeniyle adli soruşturma başlattı. Savcılığın açıklamasına göre, olayın nerede gerçekleştiği henüz tam olarak tespit edilemedi. Savcılık açıklamasında, flash-ball’un söz konusu gence isabet etmesi “kısa bir süre içinde kalp durmasına ve ölüme yol açmıştır” dendi. Açıklamada, “Olaylar, bölgede isyan ve yağma olayları yaşanırken meydana gelmiş olup, ‘mağdurun olaylara katılıp katılmadığı, hatta böyle bir bölgede hareket edip edemediği dahi tespit edilememiştir” ifadeleri kullanıldı.
‘FLASH-BALL’ DAHA ÖNCE DE TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTU
Ülkede 2018 yılında ülke çapında grev ve protestoların örgütlendiği ‘sarı yelekliler’ eylemleri sırasında da Fransız polisinin kullandığı plastik mermiler tartışma konusu olmuştu. Özellikle kalabalıkların dağıtılması için kullanılan ve ‘flash-ball’ adı verilen LBD 40 tipi plastik mermiler, ülkede 20 göstericinin tek gözünü kaybetmesine, üç göstericinin bir elinin kopmasına ve toplamda 100’ün üzerinde göstericinin ciddi seviyede yaralanmasına yol açmıştı.
O tarihte sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının bu tip mermilerin kullanılmasını yasaklaması için Danıştay’a yapılan başvuru değerlendirilmiş ve mermilerin kullanımda kalmasına karar verilmişti. Karar gerekçesinde, “Bu malzemenin kullanımının kesinlikle bazen çok ciddi seviyede yaralanmalara neden olduğunu kabul ediyoruz. Ancak, plastik mermiler, gösteri yapma hakkını engellemiyor ve şiddet kullanılması riskine karşı bu silahların gerekli olduğuna kanaat getirilmiştir” ifadelerine yer verilmişti.
NE OLMUŞTU?
Polis, 27 Haziran’da Paris’in Nanterre banliyösünde içinde üç kişinin bulunduğu ve “dur” ihtarına uymayan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki Nael M. adlı sürücüyü öldürmüştü. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, Nael’in ölümüne tepki gösterenler ülke genelinde farklı kentlerde sokağa inerek polisle çatışmıştı. Gösterilerin ardından Paris’in Nanterre, Claramat , Neuilly-sur-Marne, Savigny-le-Temple ve Compiegne banliyölerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Nael’i göğsünden vurarak öldüren polis memuru ise kasten insan öldürme suçlamasıyla tutuklanmıştı. Ayrıca Marsilya, Lyon dahil birçok kentte düzenlenen protestolarda talan ve yağmalama olayları yaşanmış, 10 kadar kentte saat 21.00’den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.
OLAYLAR DURULUYOR
Adalet Bakanlığı’nın dün yaptığı açıklamaya göre son altı günde 3 bin 625 kişi olaylar sebebiyle gözaltına alındı ve bunlardan 380’i tutuklandı. Gözaltına alınanların 1124’ü reşit olmayanlardan oluşuyor. Öte yandan altı gündür süren eylemler durulmuş görünüyor. Polis kaynakları dün akşam saatlerine kadar önemli bir olay rapor edilmediğini açıkladı. Buna göre, dün akşam yerel saatle 23:30’a kadar yalnızca 17 kişi gözaltına alındı. Olayların zirve noktasında bir gecede yüzlerce kişinin gözaltına alındığı duyurulmuştu. (DIŞ HABERLER)
Fransa’da eylemlerin şiddeti azalıyor: Ülke genelinde 72 kişi gözaltına alındı
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***