Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Filipinler’de Doksuri Tayfunu nedeniyle en az 36 kişi öldü: Tropik fırtına Çin’e ulaştı

Filipinler'de Doksuri Tayfunu nedeniyle en az 36 kişi öldü: Tropik fırtına Çin'e ulaştı


Yaklaşık bir haftadır Filipinler’i etkisi altına alan Doksuri Tayfunu’nun yol açtığı afet ve kazalarda en az 36 kişi öldü. Ülkeyi etkisi altına alan tayfun, pek çok kentte yaşamı olumsuz etkiledi. Başkent Manila yakınlarında bir feribot fırtına sırasında korkan yolcuların teknenin bir tarafına koşması sonucu devrilerek battı. Olayda 26 kişi öldü. Toprak kaymaları, seller ve ağaçların devrilmesi gibi nedenlerle ölenlerin de eklenmesiyle ülkede tayfun nedeniyle en az 36 kişinin öldüğü açıklandı.

Fırtına Tayvan genelinde de 278 binden fazla evin elektriğini kesti. İkinci büyük kent Kaohsiung’da yüzlerce ağaç devrilirken adanın dağlık doğu ve güney kesimlerinde 1 metreden fazla yağış kaydedildi. Cuma günü adada 200’den fazla iç ve dış hat uçuşu askıya alındı ya da ertelendi ayrıca Tayvan’ın güneyi ile doğusu arasındaki demiryolu seferleri durduruldu

DOKSURİ ÇİN’DE BU YIL KARAYA ÇIKAN İKİNCİ EN GÜÇLÜ TAYFUN

Doksuri Tayfunu cuma günü de Çin’in güneyini etkisi aldı. Şiddetli yağmur ve şiddetli rüzgâr elektrik hatlarını savurdu, yangınlara yol açtı, ağaçları kökünden söktü ve bir stadyumun çatısının bir kısmını havaya uçurdu.

Çin devlet medyası, tayfunun bu yıl Çin’de karaya çıkan en güçlü tayfun olduğunu ve 2016’daki Meranti Tayfunu’ndan bu yana güneydoğu Fucian eyaletini vuran ikinci en güçlü tayfun olduğunu ve okulların, işyerlerinin kapatılmasına ve açık denizdeki petrol ve gaz sahalarından işçilerin tahliye edilmesine neden olduğunu söyledi.

Doksuri’nin Çin’de 724 binden fazla kişiyi etkilediği, 124 binden fazla kişinin tahliye edilerek güvenli bölgelere yerleştirildiği ve 52,27 milyon yuan (7,30 milyon dolar) doğrudan ekonomik kayba neden olduğu belirtildi. Fucian eyaletindeki liman kenti Quanzhou’da 39 kişinin hafif yaralandığı ve 500 binden fazla evin elektriksiz kaldığı açıklanırken Quanzhou şehir merkezindeki bir stadyumun açılır kapanır çatısı, rüzgârın devasa kubbesine çarpmasıyla parçalandı, cam ve metaller havaya uçtu.

Doksuri’nin rüzgar hızı şiddetli tropik fırtınaya düşürüldü ancak sağanak yağmurun mısır, pirinç, soya fasulyesi ve pamuk yetiştiren Anhui gibi iç bölgeleri vurması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version