Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan’ın planlanan Körfez turu: İlk aşamada 10 milyar dolarlık doğrudan yatırım hedefleniyor

Erdoğan'ın planlanan Körfez turu: İlk aşamada 10 milyar dolarlık doğrudan yatırım hedefleniyor


Reuters’a konuşan iki üst düzey Türk yetkiliye göre Ankara, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iki hafta içinde Körfez ülkelerine yapacağı ziyarette bu ülkelerden ilk aşamada yaklaşık 10 milyar dolarlık doğrudan yatırım yapılmasını hedefliyor. Erdoğan’ın 17-19 Temmuz tarihlerinde Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) liderleri ziyaret etmesi planlanıyor.

Görüşmelerin özel olduğu ve anlaşmaların henüz sonuçlanmadığı gerekçesiyle adlarının açıklanmaması koşuluyla konuşan kaynaklar, Türkiye’nin enerji, altyapı ve savunma sektörlerinde daha uzun bir süre içinde de Körfez ülkelerinden toplam 30 milyar dolara varan yatırım beklendiğini söylediler.

‘KÖRFEZ ZİYARETİNDE BEKLENTİLER YÜKSEK’

Yetkililerden biri, yaklaşık 10 milyar dolar değerindeki doğrudan yatırım hakkında “Kısa süre içinde gelmesi gerekiyor ve bu çok önemli. Körfez ziyaretinde beklentiler yüksek. Bazı önemli anlaşmalara imza atılacak” ifadelerini kullandı. Yetkililerden biri Körfez ülkelerinden beklenen yatırımların doğrudan yapılmasının önemli olduğunu ve bunun Türkiye ekonomisine olan güveni göstereceğini savundu.

Ankara’nın Suudi Arabistan ve BAE ile ilişkileri onarmak için diplomatik bir çaba başlattığı 2021’den bu yana Körfez’den gelen yatırımlar ve fonlar, Türkiye ekonomisi üzerindeki baskıyı hafifletmişti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “ekonomik işbirliği fırsatlarını” görüşmek üzere BAE’ye gitmiş, ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid el-Nahyan ile görüşmüştü. BAE’den üst düzey bir heyet de iki ülke arasındaki yatırım işbirliğinin detaylarını görüşmek üzere iade-i ziyarette bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version