Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Emekçilerin talebi: Vergide ve gelirde adalet


İSTANBUL – İstanbul’daki zam protestosunda konuşan Dev Yapı-İş’ten Osman Ünye, “Zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan bu düzene karşı gelirde adalet vergide adalet istiyoruz” dedi.

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Yapı İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş), zamlara tepki göstermek amacıyla Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde açıklama yaptı. “Zamlara, adaletsiz vergilere, asgari yaşama hayır” pankartının açıldığı açıklamada, “Gelirde adalet, vergide adalet” ve “Savaşa değil, emekçiye bütçe” sloganları atıldı. Açıklamaya çok sayıda sendika üyesi katıldı. 

 

‘DÜNYA NEYİMİZİ KISKANIYOR?’

 

Dev Yapı-İş yöneticilerinden Osman Ünye, zam ve vergiler nedeniyle geçinemediklerini vurguladı. “Türk Lirası hızla değer kaybettikçe her gün daha da yoksullaşıyoruz” diyen Ünye, satın alma güçlerinin azaldığını vurguladı. Ünye, hükümetteki yetkililerin “Dünya bizi kıskanıyor” sözlerine işaret ederek, “Neyimizi kıskanıyorlar? Dünyanın ucuz emek cenneti haline dönüştürülmesini mi? Tüm ücretlerin asgari ücret düzeyine çekilmesini mi? Asgari ücretin ortalama ücret haline gelmesini mi? Avrupa’da en düşük asgari ücretin Türkiye’de olmasını mı? Dünyada grev ve örgütlenme hakkının en çok gasp edildiği 10 ülkeden biri olmamızı mı? Yıllardır emek vermiş, çalışmış, üretmiş, alın teri dökmüş milyonlarca emekli açlığa mahkûm edildi bu ülkede” diye belirtti.

 

‘GELİRDE ADALET VERGİDE ADALET’

 

“İşçiyle patronun aynı oranda vergi vermesi adil mi?” diye soran Ünye, şunları söyledi: “Geçinemiyoruz. Yeter artık. Bizler bunu hak etmiyoruz. Bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini üretiyoruz ve hakkımızı istiyoruz. Zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan bu düzene karşı sesimizi yükseltiyoruz; gelirde adalet vergide adalet istiyoruz.”

 

Ünye, şu talepleri sıraladı:

 

“* KDV-ÖTV gibi adaletsiz dolaylı vergiler düşürülsün.

 

* Gelir vergisi tarife ilk dilim oranı ücretlilerde yüzde 10’a düşülsün.

 

* Vergi tarife dilimleri artırılsın.

 

* Ücretlerden ve tükettiklerimizden değil, kardan, ranttan daha fazla vergi alınsın. Az kazananın az, çok kazanın çok vergi ödediği bir vergi düzeni kurulsun.

 

* En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine çekilsin ve tüm emekli aylıkları bu oranda artırılsın.

 

* İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm engeller kaldırılsın.”

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version