Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ekonomist Şahinöz: Vergi maliyetleri çalışanlardan alınıyor


ANKARA – Ekonomist Ahmet Şahinöz, ekonomideki yanlış politikaların bedelini çalışanların ödediğine işaret ederek, “Ek bütçenin geliri vergiden, verginin maliyeti çalışandan alınıyor” dedi.

 

Geçtiğimiz hafta Resmî Gazete’de yayımlanan ve birçok vergi oranına yapılan zamlar arasında en dikkat çeken kalem, Katma Değer Vergisi’ne (KDV) getirilen zamlar oldu. Katma Değer Vergisi (KDV), yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20’ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10’a çıkarıldı. Ürünün satış bedeline yansıtılan vergi olan KDV’ye yapılan zam, vergi adaletsizliğini arttırdığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

 

Başkent Üniversitesi’nden ekonomist Prof. Dr. Ahmet Şahinöz KDV’ye gelen zamlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

 

Şahinöz, bütçenin seçimler ve deprem dolayısıyla 560 milyar TL açık verdiğini, ayrıca asgari ücrete yapılan yüzde 34’lük zam, memur maaşlarının en düşüğünün 22 bin liraya çıkarılması ve emeklilere verilen yüzde 25’lik zammın ödemesinin de bütçede ikinci bir yük oluşturduğunu kaydetti.

 

‘BÜTÇENİN GELİRİ VERGİLERDEN KARŞILANACAK’ 

 

Şahinöz, “Onun içindir ki Cumhurbaşkanı hafta içerisinde Meclis’e 1 trilyon 119 milyar 514 milyon TL ek bütçe teklifi verdi. Hükümetin ek bütçe teklifi kaçınılmazdı zaten. Ek bütçenin geliri ise vergilerden karşılanacak. Yani önce veriyorlar sonra alıyorlar” dedi.

 

“O vergileri kim ödeyecek?” diye soran Şahinöz, KDV’nin arttırılmasının yanı sıra, kurumlar vergisinin yüzde 25’e, finansal faaliyetlerle ilgili kurumlar vergisinin ise yüzde 30’a çıkarıldığını söyledi. Şahinöz, “Hükümet bir taraftan çalışanın ücretini arttırdı, diğer taraftan da çalışanın ödeyeceği vergileri arttırdı. Bu ülkede vergilerin yüzde 70’ini çalışanlar ödüyor. Onun için artan verginin yükü çalışanların omuzunda olacaktır” diye belirtti.

 

ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ZAM

 

Şahinöz, “Daha önce de enflasyondan dolayı işçiye verilen yüzde 34’lük zam artışının ancak Ekim ayına kadar dayanacağını söylemiştik. Bunun üstüne bir de vergilere zam geldi. Vergi oranına yapılan zamlar ile birlikte, yüzde 34’lük zam Eylül ayında sıfırlanır” dedi.

 

‘MALİYETLERİ CUMHURBAŞKANI ÖDEMİYOR’

 

Yanlış ekonomik politikalardan kaynaklı, Türkiye’de mutlak yoksulluğun yaşandığına vurgu yapan Şahinöz, “Dünya ülkelerinde enflasyon düşerken, Türkiye’de yüzde 80’lere çıktı. Bunun maliyetini cumhurbaşkanı ödemiyor. Maliyet 85 milyon fakir fukaranın sırtına yükleniyor. Eğer Türkiye’de 2 milyona yakın çocuk çalıştırılıyorsa, bu insanların yoksullaştığını, yoksulluğunu gösteriyor. Yine geçen seneye göre son bir yıl içerisinde aile yardım fonuna müracaat eden aile sayısı 1 milyon artarak 2 buçuk milyondan 3 buçuk milyona çıktı. Bu Türkiye’de mutlak bir yoksulluğun hâkim olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

 

Şahinöz sözlerini şöyle sürdürdü: “Kurumlar vergisi sermayedarın, patronların ödediği bir vergidir. Ancak bu verginin de katma değer vergisinin de ÖTV’nin de maliyetini yine çalışanlar öder. Maliye politikasında, vergi yansıtılması denen bir şey var. Eğer kurumlar vergisini yüzde 20’den 25’e KDV’yi yüzde 18’den yüzde 20’ye çıkarırsanız; ürünü üreten fabrika, artan vergi maliyetini kârından düşürmez. O, fiyat arttırımına gider. Siz gidip sabun aldığınız zaman bile o vergiyi ödersiniz.  Yine otomobil satan fabrika; kurumlar vergisini arttırdığı zaman, o otomobil firması maliyet artışını kârından düşürmez, otomobil fiyatını arttırır. Orta direk gider, otomobil alır ve o vergiyi öder. Yani sonuç olarak bir yandan enflasyon, bir yandan vergi artışı diğer yandan zam. Bunların hepsini çalışan öder.”

 

MA / Yüsra Batıhan

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version