Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Eğitim Sen’den LGS tercih uyarısı: Kılavuzdaki kısıtlara dikkat

Eğitim Sen’den LGS tercih uyarısı: Kılavuzdaki kısıtlara dikkat


Ezgi YILDIZ


İSTANBUL – Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Barış Uluocak, 4 Haziran 2023 tarihinde LGS (Liselere Geçiş Sistemi) kapsamında gerçekleştirilen “Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav”ı değerlendirdi. Uluocak 3-19 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan tercih dönemine ilişkin de uyarılarda bulundu.

Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Uluocak 2023 yılı LGS sorularını “Bu yıl çözülen soruları incelediğimizde devletin kendi vermiş olduğu eğitim sistemine öfkeli bir sınav yaptığını, öğrencilerin netlerinin başarı ortalamasının altında kalmasıyla görüyoruz” dedi.

ULUOCAK’TAN TERCİH YAPACAK ÖĞRENCİLERE UYARI: DESTEK ALIN

Öğrenciler tercihlerini; ‘merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar’, ‘yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar’ ve ‘pansiyonlu okullar’ olmak üzere üç grupta yapacak. Uluocak, kılavuzda yer alan ‘aynı okul türünden sadece üç okul tercihi ve yerel tercih’ gibi kısıtların öğrencileri imam hatip liseleri ve meslek liselerini tercih etmeye yönlendirdiğini söylerken öğrencilerin tercih yaparken mutlaka destek almaları gerektiğine vurgu yaptı. Uluocak tercihlere dair şunları söyledi:

“Bu yılki sınavda 500 civarında kişi birinci olduğu için öğrenciler istedikleri yüzdelik dilimleri giremediler. Bu sebepten yüzdelik dilime göre tercih yaparken daha dikkatli olmak gerekiyor. Öğrenciler, okulların geçen yılki kontenjanlarını kontrol ederek artma azalma gibi değişimleri gözetip tercihlerini buna göre yapmalıdırlar. Yüzdelik dilime göre tercih yapılırken kendi yüzdelik dilimlerinin biraz üzerinde 1-2 okul tercih edebilirler. Açıkta kalmamak içinse kendi yüzdelik diliminin altında tercihler yapmalıdırlar, iyi bir planlama gerekiyor bu yüzden okullarındaki rehber öğretmenlerden destek almalıdırlar.”

‘EŞİT OLMAYAN ŞARTLARDA YAPILAN BİR SINAV’

Uluocak, çocukların eşit şartlarda girdikleri sınavda eşit sayıda soruyu eşit sürede çözmek zorunda olduğunu fakat eğitim sisteminde sosyoekonomik koşulların fırsat eşitsizliğini doğurduğunu ifade etti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Nitelikli okul seçebilme oranı okulların başarı oranıdır. Bugün baktığımızda özel okulların başarı oranı yüzde elliye varmış durumda. Devlet okullarında ise bu oranın yüzde 10’a kadar düştüğü görülüyor. Burada farklı dinamikler devreye giriyor. Bunun temel nedeni de sosyoekonomik koşullar. Çocukların, anne babalarının sosyoekonomik koşulları, özel ders veya dershaneye erişim olanaklarındaki orantısızlık göz önüne alındığında bütünüyle eşitsiz şatlarda yapılan bir sınavdan söz etmek mümkün” ifadelerini kullandı.

ÇOCUKLAR SİSTEMDEN UMUTSUZ: 200 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİ BAŞVURU YAPMADI

Uluocak, 2021 yılında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un LGS’ye girmenin zorunlu olmadığı yönünde yaptığı açıklamayı hatırlatarak, bu yıl 200 binden fazla çocuğun sınava başvuru yapmamasını ‘sistemden umutsuz’ olmalarına bağladı. Barış Uluocak:

“Bakanın girilmesi zorunlu değildir dediği, öğrencilerin iyi bir eğitim almak için mecbur olduğu bir sınavdıe Emekçi ailelerin çocukları gelecekleri açısından iyi bir eğitim almak ve mesleki olarak iyi yetişmek istiyorlar fakat birçoğu 200 binden fazla öğrenci sınava dahi giremeyecek sistemden kadar umutsuz. Girenlerinde yüzde doksanı bu şartlarda bir okula yerleşmemiş oluyor. Dolayısıyla başından sonuna kadar bütünüyle eşitsiz bir sınav sistemi ile karşı karşıyayız” dedi.

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version