Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Efrîn’de işlenen savaş suçlarına karşı yargılama çağrısı


ANKARA– Efrîn’de savaş suçlarının işlendiğini ve bu suçların BM’nin raporunda yer aldığını paylaşan Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, BM’ye yargılama çağrısında bulundu.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan Kürt kenti Efrîn’e yönelik yağmaya Meclis gündemine taşıdı. Meclis Genel Kurulu’nda yağmaya dikkat çeken Oluç, bu yağmanın Birleşmiş Milletler (BM) raporlarında da yer aldığını kaydetti.

Özellikle Türkiye’nin kontrolünde bulunan bölgelerde savaş ve insanlığa karşı suçların işlendiğine işarete den Oluç, BM İnsan Hakları Konseyi’nin (İHK) 53’üncü Olağan Oturumu kapsamında Cenevre’de yapılan toplantıdaki rapora dikkat çekti ve Efrîn’de ÖSO çeteleri eliyle Kürt halkına karşı savaş suçlarının işlendiğini söyledi.

SAVAŞ SUÇLARI RAPORA YANSIDI

Oluç, “Buradaki Kürt nüfusu göç ettirildi, bunu konuştuk defalarca, yerlerine çeteler yerleştirildi, kalan Kürt nüfusu da her gün ÖSO’nun insanlık dışı muamelesiyle karşı karşıya kalıyor. Kürtlere ve Kürt nüfusa dair, Kürtçeye dair ne varsa saldırıp yok etmeye çalışan bir anlayışla, bir çete anlayışıyla karşı karşıyayız. Kürtçe tabelalar değiştiriliyor, yer isimleri değiştiriliyor, Kürtçe eğitim de yasaklanıyor. Kürtlerin evlerine, mallarına el koyan bir çete zihniyetiyle karşı karşıyayız. Eşyalar yağmalanıyor, sistematik olarak insanlık suçları işleniyor. Nerede yazıyor bütün bu söylediklerim? Birleşmiş Milletlerin raporunda, açıkladığı raporunda yazıyor” diye konuştu.

BM’YE YARGILAMA ÇAĞRISI

Raporda yer alan detayları paylaşan Oluç, raporda ÖSO’nun yaptığı işkence, kötü muamele, rehin alma ve cinsel şiddet yanı sıra zorla kaybetme eylemlerinin de yer aldığını dile getirdi. Bölgeden Kürtlerin “temizlenmek” istendiğini ifade eden Oluç, “Birleşmiş Milletler raporunda da belirtildiği gibi, yok etmeye çalışmaya devam ediyorlar. Biz bunu bir kez daha ifade etmek istiyoruz. Birleşmiş Milletlere çağrımız çok açıktır. Bu insanlık dışı suçları sadece raporlarınızda belirtmekle kalmayın, aynı zamanda etnik temizlik yapmak isteyen, demografik yapıyı değiştirmek isteyen bu anlayışın da yargılanmasını sağlamak uluslararası alanda gerçekten çok önemli bir durumdur” ifadelerini kullandı.

‘KİMSENİN CAN GÜVENLİĞİ YOK’

Efrîn’de kimsenin can ve mal güvenliğinin olmadığını dile getiren Oluç, “Bütün bunları konuşurken hani Avustralya merkezli Ekonomi ve Barış Enstitüsü var; açıklamış, dünyanın barış düzeyini değerlendirmiş tek tek ülkeleri ele alarak. Küresel Barış Endeksi’nde 163 ülke arasında Türkiye 147’nci sırada yer almış. Yani tabii ki böyle baktığımızda da aslında iktidarın bölge açısından barış nedeniyle gereken adımları atmadığını; tam tersine, bu konuda her türlü savaş adımının bir parçası olmaya devam ettiğini de vurgulamak istiyoruz” diye kaydetti.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version