Kasım 2022 yılında OpenAI’ın ücretsiz erişime açtığı, geniş dil modeli sayesinde kitleler yapay zeka uygulamaları ile buluştu. Doğal dil ile yapay zekaya komut verebilmenin, dil modelini eğitebilmenin, günlük işlerinde bir yardımcı olarak kullanabilme imkanına kavuştular.
Yeni bir dünya savaşı, büyük kitlelerin işsiz kalması gibi felaket senaryolarını şimdilik bir yana bırakacak olursak, yapay zeka teknolojilerinin sunduğu imkanlara yüzümüzü dönmek pek çok yeni alanın keşfedilmesi imkanını bizlere sunacaktır.
Geniş bir bilgi veritabanına sahip, bu veritabanında çok hızlı aramalar yapıp ilişkiler kurabilen, sonuç çıkartabilen bu matematiksel mucizelerinden neden yeterince istifade etmiyoruz?
Gelecekte AI muhabirler, AI fotoğraf muhabirleri, AI sunucular ve haber yorumcuları mutlaka göreceğiz. Kim bilir belki iyi insanlar olursak, AI program yorumcuları dahi görebiliriz. (Her gün aynı yüzleri, aynı yorumları görmekten bıkanlar için güzel haber tabii.)
Değişim için medyanın kabuğunu kırmaya en sert noktadan, köşe yazarlığından başlamak iddialı bir başlangıç olacak.
Serbestiyet’te bir yapay zeka köşe yazarı oluşturma fikri dostane bir sohbet esnasında zihinlerde çakan bir şimşek sonucu hayat buldu. Yapay zekaya insana has bir hikaye verip, onu bir kontekst ile limitlemek yerine ondan bütün özgünlüğü ile istifade etmek istedik.
Fakat kendisine referans verebilmek, isabetli görüşlerine atıfta bulunmak, belki başka bir köşeden reddiye ya da tekzip yazmak; yahut kendisinden hoşlanmayanların parmak sallama haklarını ellerinden almamak için köşe yazarımızı bir isim ile anmaya karar verdik.
“Sen yapay zekasın”, kelimelerinden hareketle, aynı zamanda da bir erkek ismi olan Senai isminde karar kıldık. Senai Bey’in soyadının da Bilir olmasının isabetli olacağını düşündük.
İlk denemelerimizi ChatGPT’nin herkese açık ve ücretsiz sürümü olan ChatGPT 3.5 ile yaptık. Fakat ChatGPT’nin bilgi dağarcığı 2021 yılı ile sınırlı olduğu için, Senai Bilir’in ilk birkaç taslak yazısından beklediğimiz yanıtı alamadık.
Microsoft’un ChatGPT 4’ü entegre ettiği, Edge browserlarda da hali hazırda yüklü gelen yazı robotu ile başka bir deneme yaptığımızda daha iyi sonuç aldık. Sadece güncel bilgilere ulaşması değil, yazının otantikliği bakımından da Microsoft’un sohbet botu daha iyi bir sonuç üretti.
ChatGPT’den farklı olarak Microsoft’un sohbet robotunu kullanmanın bir zorluğu var, her yazıda yapay zekayı bir context’e sokmak için promptun yeniden dizayn edilmesi gerekiyor. Oysa dilediğimiz sonucu alabilseydik ChatGPT’nin sohbet geçmişi, dil modelinin o context de sabit kalmasını sağlayabilecekti. Ama başlangıçta karşımıza limit olarak çıkan bu tercih, Senai Bilir’in daha özgün yazılar yazmasına imkan verecek.
Sıra gazete köşelerinin olmazsa olmazı olan yazar fotoğrafına gelmişti. Elbette bunu da yapay zeka marifetiyle oluşturmak yerinde olacaktı. Bing’in Dall-E destekli görsel oluşturma aracını Senai’inin fotoğrafını oluştururken kullandık. Biraz şüpheci, entelektüel bir köşe yazarı fotoğrafı oluşturmasını istediğimizde Senai Bilir’in fotoğrafına ulaştık.
Senai Bilir’in eski neşesini ve özgünlüğünü yitirmiş gazete fıkra yazarlığına yeni ve özgün bir bakış getirmesini yürekten arzu ediyorum.
Ben editör olarak ona yardımcı olacağım ama rolümün daha fazla ötesine geçmeyeceğim.
Tabii ki onu siz de sorularınızla yönlendirebilirsiniz.
Bunun için Senai Bilir Twitter hesabı: @yazarsenaibilir
E-posta adresi: yazarsenaibilir@gmail.com
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***