Yusuf DURDU
MALATYA – Dünyanın tek karaciğer nakli enstitüsü olan Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü, dünyada bir ilke daha imza atarak dörtlü çapraz karaciğer nakli yaptı. Enstitü karaciğer naklinde Avrupa’da birinci, dünyada ise ikinci sırada yer alıyor.
DEPREME RAĞMEN KARACİĞER NAKİLLERİ SÜRDÜ
Düzenlenen basın toplantısında konuşan İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Maraş’ta 6 Şubat’a meydana gelen depremden önce 35 günde 35 karaciğer nakli yaptıklarını, depremin ardından yaşanan zorluklara rağmen karaciğer nakillerini durdurmadıklarını anlattı.
Yılmaz, “Enstitü olarak ayakta durmaya çalıştık. Sayılar azalsa da yeniden eski ivmemize döndüğümüzü söyleyebiliriz. Bu sene çok iyi bir başlangıç olmuştu. 300-350 arası karaciğer nakli yapmayı planlıyorduk ama şartlar, hastanemizin depremzedelere kapılarını açması ve konaklamalarına imkân vermesi dolayısıyla hastaneyi çok az kullanabildik. Yine de 2023 yılında beklenenin üzerinde bir çalışma gerçekleştirdik” diye konuştu.
‘ÇALIŞMALARIMIZ AMERİKA’DA BİLİMSEL BİR DERGİDE YAYINLANDI’
Depremin ardından yaptıkları çalışmaların Amerika’da bir dergide yayınlandığını belirten Yılmaz, “Büyük afetten sonra çıkarılacak derslerle ilgili dünyaya bir mesaj vermek istedik. Yeni Cami’nin deprem öncesi ve sonrası yine Şire Pazarı’nın deprem öncesi ve sonrası halini de dergide paylaştık” dedi.
Haziran 2019’da Malatya’da aynı gün beş canlı vericili karaciğer nakli yaptıklarını anımsatan Yılmaz, “2018 yılında üçlü eşzamanlı karaciğer nakli yapmıştık. Bunlar dünyada ilkti. Gerek üçlü gerekse beşli canlı vericili karaciğer nakilleri 2023 yılında Amerika’da bir bilimsel dergide kabul edildi ve yayınlandı 2022’nin Temmuz ayında dünyada ilk kez dörtlü canlı vericili karaciğer naklini yaptık. Daha sonra büyük afete rağmen Nisan 2023’te üçlü çaprazı da yaptık. Bu da dünyada üçüncü yapılan çaprazdı” diye konuştu.
‘EN KAPSAMLI DONANIMA SAHİBİZ’
İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Hastanesi’nin dünyadaki tek karaciğer nakli enstitüsü olduğunu dile getiren Yılmaz, “Enstitü en kapsamlı fiziki donanım ve teçhizata sahiptir. Aynı anda altı canlı vericili karaciğer nakli yapacak özverili, yetenekli ve çalışkan bir kadroya sahibiz. Beş canlı vericili karaciğer nakli yaptığımızda burada bir tarih yazıldığı ifade edilmişti. Malatya İnönü Üniversitesi’nde tarih yazmaya devam ediyoruz” dedi.
Yılmaz’ın konuşmasının ardından Boston College Üniversitesi’nden Ekonomi Profesörleri Prof. Dr. Utku Ünver ve Prof. Dr. Tayfun Sönmez ile karaciğer naklinin dünyadaki önemli isimlerinden Prof. Dr. Şükrü Emre çapraz nakil çalışmasıyla ilgili telekonferans aracığıyla bilgi verdi.
DEPREMDEN SONRA 110 KARACİĞER, 7 BÖBREK, 86 KEMİK İLİĞİ NAKLİ
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Adil Başkıran ise 6 Şubat depremi sonrası Turgut Özal Tıp Merkezi olarak bütün branşlarda sağlık hizmetine devam ettiklerini belirterek “Karaciğer, kemik iliği ve böbrek nakillerinde büyük bir teknolojik altyapıyla ameliyatlar devam etti. Depremden sonra karaciğerde 110, böbrekte 7, kemik iliğinde ise 86 nakil gerçekleştirdik” bilgisini verdi.
‘KARACİĞER NAKLİNDE BİR MİLAT’
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da karaciğer nakli ekibinin tarih yazarak başarısını dünyaya sunduğunu söyledi. Kızılay, “Yapılan çalışmaları bilimsel makalelere konu ettikten sonra medyaya sunduk. Dünyanın bundan haberdar olması gerekiyor. Karaciğer naklinde bir milat. Bu tarihi olay yeni bir Nobel ödülünü hak ediyor” diye konuştu.
‘İYİ Kİ MALATYA’YI TERCİH ETMİŞİZ’
Nisan ayında Malatya’da üçlü çapraz karaciğer nakli olan 55 yaşındaki Kenan Atılgan, “Şu an son derece iyiyiz. İyi ki Malatya’yı tercih etmişiz. Bir sıkıtımız yok. Diğer nakli olan arkadaşlarımızda iyi” dedi.
Donör Esra Koç ise 25 Nisan’a ameliyat olduğunu belirterek, “İyi ki Malatya’ya gelmişiz. Çok iyiyiz. Halk arasında yanlış bilinen şeyler var. Donör olduktan sonra yarım insan olunuyor gibi yanlışlar var. Çok iyiyim. İki canı kurtarmış olmanın verdiği mutluluk var” diye konuştu.
***Kaynak: Artı Gerçek***
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***