Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DFG Eşbaşkanı Müftüoğlu için AYM’ye başvuru


AMED – DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun avukatı Resul Temur, AYM’ye başvuruda bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma çerçevesinde Nisan ayında Diyarbakır’da gözaltına alınan ve 3 Mayıs’ta “örgütü üyeliği” iddiasıyla tutuklanan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı editörü Dicle Müftüoğlu’nun avukatı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulundu.

Müftüoğlu’nun avukatı Resul Temur tarafından yapılan başvuruda son bir yılda Kürt gazetecilere yönelik yapılan baskılara da dikkat çekildi.

‘TÜM TOPLUMSAL SORUNLARI HABERLEŞTİRİYORLAR’

Mezopotamya Ajansı çalışanlarına yönelik baskılar ve soruşturmalarda habercilik faaliyetlerinin sorgulandığına dikkat çekilen başvuruda, “ Kürt sorununu görmezden gelen ana akım medyanın aksine Kürt sorununu, Kürt coğrafyası ve Kürt siyasetçiler bağlamında yakından takip eden ajanslardır. Haber alma hakkının sadece Türk toplumu açısından değil Kürt toplumu açısından da elzem olduğuna inanan bu ajanslarda çalışan gazeteciler başta Kürt sorunu olmak üzere tüm toplumsal sorunları haberleştirmektedir” denildi.

Müftüoğlu’nun gazetecilik faaliyetlerinin suçlama konusu yapıldığına dikkat çekilen başvuruda, Anayasa’nın 26’ncı ve 28’inci maddelerinde düzenlenen ifade ve basın özgürlüğü ihlalini oluşturduğu kaydedildi.

Yine Anayasa’nın 19’uncu maddesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 5’inci maddesinde düzenlenen “özgürlük ve güvenlik hakkı” ihlal edildiği de vurgulandı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi’nin verdiği içtihat kararlarına da atıfta bulunan başvuruda Müftüoğlu’nun “örgüt üyeliği” ile suçlanmasına dair somut delil sunulmadığı, dosya ile ilişkisi dahi olmayan açık ve gizli tanık beyanlarının esas alındığına dikkat çekildi.

‘KÜRT BASINI HEDEF ALINDI’

AİHS’in 18’inci maddesinin de ihlali olduğu da yer alan başvuruda, “Başvurucunun da tutuklandığı iş bu dosya haricinde son bir yıl içerisinde 35 Kürt basın çalışanı tutuklanmıştır. Bu haliyle başvurucunun tutuklandığı operasyonun temel amacı Kürt, muhalif, basın kuruluş ve çalışanlarını susturmak, soruşturma kapsamında yapılan gözaltılar ve el konulan materyallere de bakıldığında teknik olarak çalışmaz ve işleyemez hale getirmek; Kürtleri konu alan haber ve içeriklerin kriminalize edilmesi yoluyla Türkiye’deki muhalif, çoğulcu ortamı bozma amacını gütmektedir. Kürt ve muhalif basın kuruluşları hedef alınmıştır” denildi.

Başvuruda, dosyaya getirilen gizlilik kararı nedeniyle etkili itiraz hakkının da engellendiği kaydedildi.

NE OLMUŞTU?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı bir soruşturma gerekçe gösterilerek, 15 ayrı kentte evlere düzenlenen baskınlarda 29 Nisan’da Diyarbakır’da gözaltına alınan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Sedat Yılmaz ve eşi Selma Yılmaz ile İstanbul’da gözaltına alınan Sedat Yılmaz’ın kardeşi Filiz Yılmaz Ankara’ya getirilmişti.

Dosyaya getirilen 24 saatlik avukat görüş kısıtlamasının ardından avukatlarıyla görüşen Yılmaz ve Müftüoğlu, Ankara’ya otobüsle getirilirken 15 saat boyunca kelepçe ile tutulduklarını, 24 saat boyunca da aç bırakıldıklarını söylemişti.

Yılmaz, Sincan 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulurken, DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ise Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Hukuk Birimi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma çerçevesinde Nisan ayında Diyarbakır’da gözaltına alınan ve 3 Mayıs’ta “örgütü üyeliği” iddiasıyla tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Sedat Yılmaz adına Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) dün başvuruda bulunmuştu. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version