Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DEPSAŞ’ın para hırsı 25 bin dönüm ekili alanı kurutuyor!


RİHA – Wêranşar ilçesine bağlı 13 kırsal mahalleye 6 gündür elektrik verilmiyor. Girişimlerinin sonuç vermediğini belirten çiftçiler, çoğu mısır ve pamuk ekili 25 bin dönümlük arazinin kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. 

 

Dicle Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi (DEPSAŞ), Riha’nın Wêranşar (Viranşehir) ilçesine bağlı kırsal 13 mahalleye 6 gündür borç ve kaçak kulanım olduğu gerekçesi ile elektrik vermiyor. Tamamı tarım ve hayvancılık ile geçinen mahallelerde çiftçiler, ekinlerin kuruduğunu, hayvanlarının susuz kaldığını belirterek, 9 Temmuz’da Sêwereg (Siverek) ile Wêranşar yolunu trafiğe kapatarak protesto eylemi gerçekleştirdi. Polisin tazyikli su saldırısına uğrayan çiftçilerden 21’i gözaltına alındı. 3 çocuk emniyet ifadeleri ardından serbest bırakılırken, 18 çiftçinin bugün adliyeye çıkarılması bekleniyor. 

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, mahallerdeki elektrik kesimine borçları gerekçe göstererek, yurttaşların protestosunun “kaçak elektrik kullanamamak” olduğunu ileri sürdü. 

 

HASTALAR MAHALLERİNİ TERK ETMEK ZORUNDA KALDI

 

Tamamı sondaj kuyuları ile sulanan 25 bin dönümlük ekinler, günlerce susuz kalırken, çoğunluğu pamuk ve mısır ekili araziler kurumaya yüz tuttu. Öte yandan elektriğin olmayışı çiftçileri sadece tarlada değil evlerinde de zor durumda bıraktı. Sıcaklıkların 40 dereceyi aştığı Wêranşar’de buzdolabı ve klimaları çalıştıramayan yurttaşlar, soğuk su ihtiyaçları için ya elektrik olan mahallelere ya da ilçe merkezine gitmek zorunda kalıyor. Mahallelerde yaşayan hastalar ise, durumdan en çok etkilenenlerin başında geliyor. Elektriği kesilen mahallelerden Hirrika Mêzzin’de (Büyükmutlu) kemoterapi gören ve solunum cihazına bağlı Mehtap Yavuklu isimli bir yurttaşın önce Viranşehir Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı, ardından ilçe merkezinde bir akrabasının evine gitmek zorunda kaldığı öğrenildi. 

 

Konuya dair görüştüğümüz Hirrika Mêzzin ve Mexera (Kutlu) mahalle sakinleri, yaşadıklarını anlattı. 

 

‘TANKERLE SU ALIYORUZ’

 

Mexera Mahallesi’nde yaşayan Hatice Yavuklu, DEPSAŞ’ın elektriklerini Kurban Bayramı’ndan bu yana ara ara kestiğini, ancak son 6 gündür tamamen elektriksiz bırakıldıklarını söyledi. Tarlalarına ektikleri hemen hemen tüm ürünlerin kuruma tehlikesi ile yüz yüze olduğunu belirten Yavuklu, DEPSAŞ’ın elektrik kesintileri ile ödeme istediğini, ancak bu yıl ki tarlalarını bile borçla ektikleri için böyle bir ödemeyi yapacak durumda olmadıklarını dile getirdi. Elektrik kesintileri sebebiyle sularının olmadığını kaydeden Yavuklu, şunları söyledi: “Sarnıcımız da yok, su çıkarmak için. Sıcaklardan dolayı nefes alamıyoruz. Tankerle su almak zorunda kalıyoruz. Hayvanlarımız da o sulardan içiyor. Makine, buzdolabı çalışmıyor. Sıcak su içmek zorunda kalıyoruz. Bazen ilçeye gidip buz alıp geliyoruz, o da öğlene kadar dayanıyor. Öğleden sonra su yine ısınıyor. Sabah sağdığımız sütü akşam bozulduğu için dökmek zorunda kalıyoruz. Sebzelerimizi ilçede akrabalarımızın evine gönderiyoruz bozulmasınlar diye. Tüm gün evimizin bahçesinde bekliyoruz. Böyle giderse buralardan göç etmek zorunda kalacağız.”

 

MAHSUL YARI YARIYA DÜŞTÜ 

 

Hirrika Mêzzin Mahallesi’nde yaşayan Ali Yavuklu, DEPSAŞ’ın elektrik kesintilerinin 2 hafta önce başladığını ifade ederek, “İlk haftalar günde 2-3 saat elektrikleri veriyordu. Ancak şimdi tamamen kesti ve ürünlerimiz şu an kurumak üzere” dedi. DEPSAŞ’ın borçları gerekçe göstererek bu kesintileri haklılaştırmaya çalıştığını belirten Yavuklu, “DEPSAŞ Temmuz ayı başında borçların yüzde 10’unun ödenmesini istedi. Ancak bugün görüşmeye giden arkadaşlarımıza yüzde 30’u ödemeleri halinde elektriklerinin verileceğini söylediklerini öğrendik. Bu tutum sebebiyle borcu olan da olmayan da elektriksiz kalıyor. Sadece kuyuları değil, tüm köyün elektriğini kesiyorlar” diye anlattı. 90 yaşındaki babası ve 80 yaşındaki annesini elektrik sebebiyle şehirde yaşayan kardeşine göndermek zorunda kaldığını belirten Yavuklu, kendi kişisel temizlik ihtiyaçlarını bile zar zor karşıladıklarını söyledi. Ürünlerin yeterli su almaması sebebiyle bu yılki hasatta yarı yarıya mahsul kaldırılacağını kaydeden Yavuklu, “Bugün elektriklerin verileceğini düşünerek hesap ettiğimiz takdirde 100 dönümlük bir tarlada 80 ton pamuk elde edebilecekken, çiftçi bu sene bu tarladan 40 ton pamuk kaldırabilecek. Bir kere çiftçiye darbe vurdular, bu saatten sonra elektriği bırakmalarının bir anlamı kalmıyor. Seçimden önce DEPSAŞ yetkililerine çiftçilere dokunmayın deniliyor. Seçimden sonra bu gazap başladı” diye konuştu. 

 

ÇOCUKLARI HASTALANDI

 

Tarlasına 10 gün önce ektiği mısırları hala sulayamayan Eser Yavuklu isimli yurttaş ise, birkaç gün daha sulamadıkları takdirde tohumların yanacağını söyledi. Tarlaları bir yana ev içerisinde çok büyük sıkıntılar çektiğini belirten Yavuklu, “İkiz bebeklerim var. Sıcak sebebiyle hastalandılar. DEPSAŞ’ın yaptığı elektrik kesintileri sebebiyle kötü günler geçiriyoruz. Bu böyle sürerse çok ciddi bir zararım var. Tüm tarlalarımızı zaten borçla ektik. Mahsul almazsak borç altında kalacağız. Pamukların yarısı tarlada yandı. Bugün sular gelse de zarar etmiş durumdayız. Toplu olarak cezalandırılıyoruz” dedi.  

 

Fidan Yavuklu ise, buzdolabının çalışmaması sebebiyle evde bulunan tüm gıdaları atmak zorunda kaldıklarını ifade ederek, çocukların ve yaşlıların durumdan olumsuz etkilendiğini belirtti. 

 

MA / Ceylan Şahinli

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version