Ali Güzel
URFA – Ceylanpınar ilçesinde DEDAŞ ve Aksa Doğalgaz Dağıtım A.Ş’nin altyapı çalışmaları sırasında yapılan kazılar nedeniyle içme suyu şebekesinde tahribat oluşuyor. Şebekede yaşanan arızanın giderilmesi için önce sular kesiliyor ardından borudaki suyun bitmesi bekleniyor. Ana depodan kapatılan vana nedeniyle ilçe merkezindeki 13 mahallenin tamamında sular kesiliyor. Mahalle muhtarları, sorunu yazdıkları bir dilekçe ile kaymakamlık, ilçe belediyesi, Urfa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ve Ceylanpınar İlçe sağlık Müdürlüğü’ne bildirdi.
‘İLÇE SUSUZ KALIP MAĞDUR OLUYOR’
Su kesintileri nedeniyle ilçe halkının mağdur olduğunun belirtildiği dilekçede şöyle denildi:
“İlçemizde yapılan yeraltı çalışmalarından dolayı ŞUSKİ’ye ait olan içme suyu şebekesi tahrip edilmektedir. Hal böyle olunca tüm ilçe susuz kalıp mağdur olmaktadır. Her mahallede vana sistemi olmadığından dolayı arıza olduğunda bütün ilçede ana borudan su kesilmektedir. Ayrıca yapılan boru tamiratları sebebiyle atık sular içme suyuna karışabilmekte, bunun sonucunda da her türlü hastalığa davet çıkarmış olmaktadır. Yukarıda arz etmiş olduğumuz olumsuz durumların oluşmaması için gerekli tedbirlerin tarafınızca alınması önemle arz olunur.”
‘YAZ SICAĞINDA İNSANLAR SUSUZ KALIYOR’
Artı Gerçek’e konuşan Adnan Menderes Mahallesi Muhtarı Abdurrahim Çevik, temel sorunun her mahallenin kendine ait bir vanası olmamasından kaynaklandığını dile getirerek şunları söyledi
“Borularımız patlıyor ve tamirat için suyun kesilmesi gerekiyor. Her mahallenin kendine ait vanası olmadığı için de bu gibi durumlarda su ana depodan kesiliyor. İlçe de bundan dolayı susuz kalıyor. Borulardaki su boşalmadan ekip müdahale edemiyor. Ekip müdahale edemeyince de arızanın giderilmesi uzayabiliyor. Yaz sıcağında insanlar susuz kalıyor. Biz de bu soruna karşı gereken tedbirlerin alınması için dilekçe verdik.”
‘MUSLUKLARDAN KİRLİ SU AKIYOR’
“Hemen her gün kazılar sırasında bir yerde boru patlıyor” diyen Çevik, şöyle devam etti:
“Bazen bu durumlarda pis sular da borulardaki temiz su ile karışabiliyor. Bu nedenle arıza giderildiğinde bile saatlerce kirli su akıyor musluklardan. Yaklaşık bir aydır bu çalışmalar devam ediyor ve daha ne kadar sürecek bilmiyoruz. Mahalle mahalle vana sistemi olsa en azından sadece arıza yaşanan mahallede kesinti olur. Diğer mahalleler bu durumdan etkilenmez hiç olmazsa.”
‘NÜFUS ARTTI, ALTYAPI YETERSİZ KALIYOR’
Su ve kanalizasyon borularının 30-40 yıl önce döşendiğine dikkat çeken Çevik, ‘Şu an yapılan çalışmalarla birlikte su ve kanalizasyon şebekesinin de değişmesi lazım. Bu şebekeler döşendiğinde ilçe merkezinde 20 bin nüfus vardı şu an 50 bini buldu. Suriyelilerle birlikte merkez mahallelerin nüfusu 60 ila 65 bin civarında. Mevcut altyapımız bu nüfusu kaldırmıyor” diye konuştu.
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***