Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Danimarka’da Mısır ve Türkiye büyükelçiliği önünde Kuran yakıldı

Danimarka'da Mısır ve Türkiye büyükelçiliği önünde Kuran yakıldı


Danimarka’de bir haftadan kısa süre içerisinde üçüncü kez Müslümanların kutsal kitabı Kuran yakıldı. Beş İslam karşıtı eylemci, bugün önce başkent Kopenhag’daki Mısır büyükelçiliği önünde ardından Türkiye büyükelçiliği önünde Kuran’ı ateşe verdi. Eylemi kendilerine “Danimarka Vatanseverleri” adını veren aşırı milliyetçi grup gerçekleştirdi.

MISIR, İSVEÇ MASLAHATGÜZARINI BAKANLIĞA ÇAĞIRDI

Mısır dışişleri bakanlığı sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, Mısır’ın Kuran yakılmasını kınamak için İsveç maslahatgüzarını bakanlığa çağırdığını söyledi. Açıklamada, İsveç’in Mısır maslahatgüzarına “Kutsal Kuran nüshalarının yakılması ve kötüye kullanılması gibi talihsiz ve tekrarlanan olayları şiddetle kınandığı ve tamamen reddedildiğini” iletildiği belirtildi.

DÜN DE KOPENHAG’DA KURAN YAKILMIŞTI

Bugün Mısır ve Türkiye büyükelçiliği önünde Kuran yakan “Danimarka Vatanseverleri” adlı grubun üyeleri dün ve 22 Temmuz’da Irak’ın Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kuran yakmış geçen ay da Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Türk bayrağı ve Kuran yakmıştı. Geçen ay İsveç’te de buna benzer iki olay yaşanmıştı.

Danimarka ve İsveç, Kuran’ın yakılmasını kınadıklarını ancak ifade özgürlüğünü koruyan kurallar çerçevesinde bunu engelleyemediklerini söylüyor. Geçen hafta Irak’ta milliyetçi Şii din adamı Mukteda es Sadr’ın destekçileri Kuran yakılacağı haberi üzerine başkent Bağdat’taki İsveç büyükelçiliğini ateşe vermiş, ertesi gün Salwan Momika adlı eylemcinin Kuran’ı ve Irak bayrağını yaptığı eylemde tekmelemesi üzerine Irak İsveç büyükelçisinin ülkeyi terk etmesini istemişti.

TÜRKİYE DANİMARKA’DAKİ EYLEMİ ‘NEFRET SUÇU’ DİYEREK KINAMIŞTI

Irak dışişleri bakanlığı Pazartesi günü, Avrupa Birliği ülkelerinin yetkililerini Kuran yakma ışığında “sözde ifade özgürlüğü ve gösteri yapma hakkını hızla yeniden gözden geçirmeye” çağırmış, Türkiye de Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kuran’a yönelik “aşağılık bir saldırı” olarak nitelendirdiği olayı şiddetle kınadığını söylemiş ve Danimarka’yı İslam’a karşı bu “nefret suçunu” önlemek için gerekli önlemleri almaya çağırmıştı.

DANİMARKA HÜKÜMETİ DE EYLEMİ KINAMIŞTI

Danimarka hükümeti dünkü Kuran yakma olaylarını “kışkırtıcı ve utanç verici eylemler” olarak kınamış, ancak şiddet içermeyen göstericileri engelleme yetkisi olmadığını söylemişti.

Danimarka Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen’in “Danimarka, Kur’an-ı Kerim’in yakılmasını kınıyor sözlerine yer verilmişti. Paylaşımda, Bakan Rasmussen’in, “Söz konusu provokatif ve utanç verici eylemler, Danimarka hükümetinin görüşünü yansıtmıyor. Herkesi gerilimi azaltmaya çağırıyorum. Şiddet hiçbir zaman yanıt olmamalı” ifadeleri yer almıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version