Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Filistin Lideri Abbas ve Hamas Lideri Henniye ile görüştü


Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Ankara’da Filistin Yönetimi Lideri Mahmut Abbas ve Filistinli İslamcı örgüt Hamas’ın lideri İsmail Henniye ile biraraya geldiği bildirildi.

İletişim Başkanlığı’nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre Erdoğan, görüşme sırasında Türk halkının gönlünde Filistin’in özel bir yere sahip olduğunu belirtti ve İsrail güvenlik güçlerinin saldırıları nedeniyle hayatını kaybeden Filistinliler için taziyelerini iletti.

Açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile görüştü. Görüşmede, Filistin Devlet Başkanı Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye’yi Ankara’da görmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Filistin’in Türk halkının gönlünde müstesna bir yere sahip olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, İsrail güvenlik güçlerinin ve yerleşimcilerin saldırıları sonucu şehit olan Filistinlilere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi” denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Filistinliler arasındaki bölünmeye de değindiği görüşmeye ilişkin İletişim Başkanlığı ayrıca, “Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Filistin halkının birlik ve beraberliğinin önemine dikkati çekerek, Filistinliler arasındaki bölünmüşlüğün barış sürecini baltalamak isteyen aktörlerin işine yaradığını belirtti. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Gazze’ye uygulanan ablukayı kabul etmediklerini belirterek, Doğu Kudüs ve Mescid-i Aksa’daki gelişmeleri yakından takip edildiğini vurguladı” ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Filistin Lideri Abbas, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la dün de bir görüşme yapmıştı.
Abbas ve Henniye, 2007 yılından bu yana yaşadıkları anlaşmazlığı giderememişti. O dönemde İsrail ile barış anlaşmasına karşı olan Hamas, Gazze Şeridi’nin kontrolunu ele geçirmişti. Abbas’ın Batı’dan destek alan Filistin Yönetimi ise İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da egemen olmaya devam ediyor.

Abbas, dün, Katar ve Türkiye’de yaşayan Hamas lideri Henniye ile Mısır’ın başkenti Kahire’de Temmuz ayı sonunda İsrail anlaşmazlığını ele almak ve iç bölünmeleri sonlandırmanın yollarını aramak amacıyla geniş kapsamlı bir görüşme yapmak üzere anlaştı.

Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinliler, görüşmelerin, Hamas ve Abbas’ın Fetih hareketi arasında devam eden güç çekişmesine son verilmesini sağlayacağı konusunda umutlu değil. Son 16 yıldır Hamas ve Fetih arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesi için yapılan girişimler sonuç vermemişti.

Bugün Hamas’tan yapılan açıklamada da örgütün liderlerinin Abbas ile yapılan görüşmeyi doğruladığı, “İsrail işgaline karşı koymanın en etkili yolunun direniş olduğu” bildirildi.

Exit mobile version