Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Çiftçiler TMO’dan randevu alamıyor’


AMED – TMO’nun çiftçilere randevu vermediğini belirten ZMO ve Yenişehir Ziraat Odası, çiftçilerin mağdur edildiğini ve ÇKS sisteminden alınan randevuların parayla satıldığı iddialarını gündeme getirdi. 

 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Amed Şubesi ile Yenişehir Ziraat Odası, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ürün almamasına ilişkin Yenişehir Ziraat Odası’nda basın açıklaması yaptı. Açılamaya ZMO Amed Şube Başkanı Abdussamed Ucaman ve birçok mühendis katıldı. Açılamayı Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu okudu. 

 

‘HERHANGİ BİR DÜZENLEMEYE GİDİLMİYOR’

 

Ekonomik krizin girdi maliyetlerinin yüksekliği gibi birçok sebepten kaynaklı çiftçinin, köylünün ciddi sıkıntılar çektiklerini ve bu sıkıntıları zaman zaman gündeme getirdiklerini ancak bu konuya ilişkin herhangi bir düzenlemeye gidilmediğine dikkat çeken İskenderoğlu, “Bu yıl bölgede çiftçiler tüm bu kriz ve kaosun içerisinde tarlasını ekmiş ve hasadını verimini almış durumda. Yıllardır dillendirdiğimiz çiftçinin emeğinin karşılığını alması konusunda uygulanan yanlış politikaların farklı bir düzeyini yaşıyoruz. Daha önceki yıllarda çiftçi dışarıya satıyor bize getirmiyor deniliyordu. Ancak bu gün çiftçi ÇKS sistemine kaydını yaptırmış ürününü tarladan kaldırmış ve TMO’ya satmak için başvuru yapmak istiyor ancak randevu otomasyonunda ‘bölgeniz için aktif alım noktası bulunmamaktadır’ uyarısı ile karşılaşılıyor. TMO ve Lisanslı Depoculuk Şirketlerinin (LİDAŞ) depoları daha alımlar yapılırken; yarısının dolu olduğunu görüyoruz” dedi.

 

‘ÇİFTÇİ MUHATAPSIZ BIRAKILMIŞ’ 

 

TMO’dan yetkililer ile yaptıkları görüşmelerde belirli kapasitenin hesaplandığı ve bunun üstüne çıkılamayacağını değerlendirerek; bu kapasite aşımı dolayısı ile alımların gerçekleşmediğini söylediklerini belirten İskenderoğlu, “Oysaki hasat döneminde basında bakanlığın ‘Çiftçinin üretimlerini tarlasındayken alıyoruz’ şeklinde haberler resmi sitelerde bulunmaktadır. Ancak çiftçi şu an bir otomasyonla muhataplık içerisinde ve maalesef ürününü satabilmek için ya 40 gün sonraya randevu veriliyor ya da otomasyondan randevu alınamıyor. Dolayısıyla çiftçi muhatapsız bırakılmış durumda. Hükümetçe açıklanan 9 bin 250 lira alım fiyatının çiftçiyi sıkıntıya sokmasına rağmen TMO ya zorunluluktan kaynaklı satmak istemesine rağmen satamıyor” diye belirtti.

 

RANDEVULAR BAŞKALARINA SATILDIĞI İDDİASI

 

Randevu alan çiftçinin randevusunun satıldığına dikkat çeken İskenderoğlu, “Aracıların şimdiden çiftçinin bu makûs ve mecbur halini görerek kolları sıvadığı, kimi çiftçilere 5 bin den 7 bin 500 liraya kadar çeşitli teklifler yapıldığı bilinmektedir. Yine randevu alıp randevuyu başkalarına sattıkları bilgileri ve daha birçok gayrı ahlaki durumların yaşanmaya başlandığı görülmektedir” diye konuştu. 

 

‘DEPOLARIN HIZLA BOŞALTILMASI GEREKMEKTEDİR’

 

Ziraat Odaları olarak sunulan çözümü aktaran İskenderoğlu, çözüm yollarını şu şekilde sıraladı. “TMO’nun fabrikalara ve ürünü işleyen kurum kuruluş ticari alanlara aktarmaların yapılarak depoların hızla boşalması gerekmektedir. Başvuru yapan tüm çiftçilerin başvuruları kabul edilerek çok zorlanması durumunda her üreticiden ilk etapta belirli bir miktar alınarak üreticinin rahatlatılması gerekmektedir. Merkezi bir randevu sistemi getirilip tüm bölgelerdeki boşluklara zaman kısıtını gözeterek sistem yeniden revize edilmelidir. Randevu alan çiftçinin ürününü hemen teslim alacak şekilde planlama yapılmalı, araçlarda kalan ürünün bedeli ekstra çiftçi ödemek zorunda bırakılmamalıdır.” 

 

‘ÇİFTÇİNİN LEHİNE SONUÇLANANA KADAR DURMAYACAĞIZ’

 

Çiftçilerin emeğinin karşılığı verilememesi durumunda sadece çiftçi değil tohumu satan esnaf, ilaç bayileri, akaryakıtçılar, TEDAŞ, birçok esnaf ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar da ödemesi gecikeceğinden mağdur edileceğini belirten İskenderoğlu, “Bu işin takipçisi olacağımızı konunun çiftçi lehine sonuçlanana kadar durmayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz. Randevu verilmeyen çiftçilerimiz odamızdan tedarik edilecek dilekçe ile TMO’ya başvurmasını rica ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

Gazetecilerin TMO silolarının neden dolu olduğu sorusunu yanıtlayan Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Zülküf Güneş, Ukrayna’dan tarım koridoru açılarak, getirilen buğdaylarla doldurulduğunu bundan kaynaklı çiftçilere randevu verilmediğini belirtti. 

 

Sorunun diğer kentlerde yaşanıp, yaşanmadığına yönelik soruyu yanıtlayan ZMO üyesi Mahsun Mercan ise “Sadece Amed’te değil bölgedeki çiftçi de sorun yaşıyor. Çiftçinin elinde geçen seneden kalan ürün var” dedi. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version