Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Cezaevindeki ihlalleri anlattı: Asla boyun eğmeyiz


TEKİRDAĞ – Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Selman Çetiner, birçok ihlale maruz kaldığını belirterek, baskılara karşı boyun eğmeyeceğini söyledi. 

 

Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Selman Çetiner, 14 Ocak 2016 yılında İzmit’te gözaltına alınarak tutuklandı. “Örgüt üyeliği” ve “Ateşli silahları izinsiz bulundurmak” iddialarıyla yargılanan Çetiner’e 22 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Çetiner, tutuklu kaldığı süre boyunca birçok ihlalle karşı karşıya kaldı. Çetiner, 25 Temmuz’da kendisini ziyaret eden ağabeyi İsa Çetiner’e son süreçte yaşanılan ihlalleri paylaştı.  

 

İHLALLER

 

Kardeşinin koğuşlara sık sık baskın yapıldığı yönünde aktarımda bulunduğunu belirten Çetiner, kitaplara el konulduğunu, tutuklulara gönderilen mektup ve kıyafetlerin aylar sonra verildiğini ya da hiç verilmediğini belirtti. Çetiner, cezaevinde fiziki işkencenin olduğunu dile getirdi.  Kardeşinin de durumunun kötü olduğunu belirten Çetiner, görüşe gittikleri zaman psikolojik baskı yapıldığını, özellikle kadınların aramalar sırasında zorlandığını aktardı. Çetiner, bu şekilde tutuklularla bağlarının koparılmak istendiğini sözlerine ekledi.

 

MEKTUPLARIN ÇOĞU VERİLMİYOR

 

Kardeşinin, cezaevinde düzgün yemek verilmediğini, kantindeki fiyatlarında dışarıya göre çok pahalı olduğunu söylediğini aktaran Çetiner, “Bir resim göndermek istersek, detayları öğrenilmeden çabuk çabuk verilmiyor. Hatta bazen gelen giden mektuplar verilmiyor. Kardeşimin söylediğine göre, baya bir mektup göndermiş ama bize ulaşan mektupların sayısı yüzde 1’i bulmamıştır belki” dedi.

 

BOYUN EĞDİRME POLİTİKASI 

 

Hasta tutukluların hastaneye götürülürken zorluk yaşadıklarını ve ilaçlarının verilmediğini belirten Çetiner, “Hasta tutsakları takip ediyoruz, görüyoruz. Ölüm döşeğinde olan insanlar var. Devlet sanki onları hiç görmemiş, bilmiyormuş gibi. Onlar şu anda sadece ölümü bekliyor.  Biz bunu kabul etmiyoruz. Bunu yaparak hedefleri tutukluları kendi himayelerine almak. ‘Boyun eğeceksin’ diyorlar. Onlarda boyun eğmiyor. Biri çıkıp, ‘Ben Kürdüm, Kürt hakkını savunacağım’ dese, devlet, ‘Öyle bir şey yok. Ya boyun eğeceksin ya da bu şekilde olacak’ diyor” diye konuştu.

 

‘HERKES CEZAEVLERİNE SES OLSUN’

 

Herkesin cezaevlerinde yaşanan ihlallere karşı ses çıkarması gerektiğini vurgulayan Çetiner, “Herkes buna bir ses olsun. Zindandan ne kadar ses çıkarsa çıksın, yine de dışarıdaki halka ihtiyaç var. Bu işkenceye, tecride bir an önce son verilmesi lazım. Bütün tutsak ailelerine sesleniyorum. Zindandaki arkadaşların sesine ses olalım” ifadelerini kullandı. Var olan tecrit koşullarının iyice zorlaştırıldığına dikkat çeken Çetiner, başta sivil toplum örgütleri, hukukçular ve siyasetçiler olmak üzere herkesin buna karşı çaba sarf etmesi gerektiğini vurguladı.

 

‘GARDİYANLAR HAKİM GİBİ DAVRANIYOR’

 

Kardeşinin tutuklulara “pişmanlık”  dayatıldığını aktardığını belirten Çetiner, gardiyanların hakim gibi davrandığını söyledi. Çetiner, kardeşinin aktarımlarını şöyle paylaştı: “Bir gardiyan tahliye olmasını istemediği bir tutuklunun tahliye olmasını engelliyor. Koğuşun önüne gelip, bir iftira atarak, müdüre iletebiliyor. Keyfi müdahalelerle ceza verebiliyorlar.” 

 

TUTUKLUDAN MESAJ: BOYUN EĞMEYECEĞİZ

 

Çetiner, kardeşinin cezaevindeki tüm baskı ve uygulamalara karşı direndiklerini ve direnmeye devam edeceklerini söylediğini belirterek, “Kardeşim asla boyun eğmeyeceklerini söyledi. Dışarıya çıksalar bile aynı şekilde mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti. Herkese daha duyarlı olmaları yönünde çağrıda bulundu” dedi.

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version