Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Cemile Çağırga anısına yazılan öykü kitabı çıktı

Cemile Çağırga anısına yazılan öykü kitabı çıktı


MÊRDÎN – Ereğli Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tekli hücrede tutulan Hasan Kılıç’ın Cemile Çağırga’nın anısına kaleme aldığı “Berçem” adlı Kürtçe öykü kitabı yayınlandı.

 

Konya Ereğli Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tekli hücrede tutulan Hasan Kılıç’ın kaleme aldığı “Berçem” adlı Kürtçe kitap Sin yayınlarından çıktı. Kitap, Şirnex’in Cizîr (Cizre) ilçesinde 2015-2016 yıllarında ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında katledilen ve cenazesi günlerce derin dondurucuda saklanan 10 yaşındaki Cemile Çağırga anısına kaleme alındı. Kitapta, Kurdistan’da dünyaya geldikten kısa bir süre sonra henüz konuşmayı öğrenmeden ailesiyle birlikte İstanbul’a taşınan Berçem’in, 6 yıl aradan sonra yeniden Kurdistan’a geri dönüşü ve Kürtçe ile tanışması anlatılıyor. 

 

Kitap, bir öykü kitabı olmasının yanı sıra çocuklara özel bir Kürtçe sözlük izlenimi de veriyor. Öyküdeki diyaloglarda günlük hayatta kullanılan Kürtçe kelimeler ile Türkçe karşılıkları da yer alıyor. Kitabın ara sayfalarında Besna Acu ve Mustafa Temel’in çizimleriyle Berçem’in hikayesi de resmediliyor. 

 

HASAN KILIÇ KİMDİR?

 

Mêrdîn’in Qoser (Kızıltepe) ilçesine bağlı Mistefamillik kırsal mahallesinde 1994 yılında dünyaya gelen Hasan Kılıç, 2016 yılında Yekineyên Parastina Sivîl (YPS) katıldı. Şirnex kırsalında yıldırım düşmesi sonucu ağır yaralanan Kılıç, arkadaşları tarafından Federe Kurdistan Bölgesi’ne götürülerek burada tedavi altına alındı. Durumu ağır olan Kılıç, yatalak kaldı. Ailesinin tedavi için Türkiye’ye getirmek istemesi üzerine KDP’li pêşmergeler tarafından Habur Sınır Kapısı’nda Türkiye’ye teslim edildi. Kılıç, gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Mardin 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “Örgüt üyeliği”, “Devletin Birliği ve Bütünlüğünü Bozmak” ve benzeri suçlamalarla 3 defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Şu anda Ereğli Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde tutulan Kılıç, Şirnex, Mêrdîn, Sêwereg (Siverek) ve Kayseri Bünyan’daki cezaevlerinde kaldı.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version