Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BM finansman krizi nedeniyle yardımların büyük kısmını kesti: Milyonlarca insan risk altında

BM finansman krizi nedeniyle yardımların büyük kısmını kesti: Milyonlarca insan risk altında


– Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktör Yardımcısı Carl Skau, kurumun yaklaşık yarı yarıya düşen bağışlar nedeniyle birçok ülkede milyonlarca insana gıda, nakit ödeme ve yardımı kesmek zorunda kaldığını söyledi.

BU YIL YALNIZCA 5 MİLYAR DOLAR YARDIM YAPILDI

WFP’nin faaliyet gösterdiği 86 ülkeden en az 38’inde kesinti yapıldığını dile getiren Skau, Afganistan, Suriye, Yemen ve Batı Afrika başta olmak üzere pek çok ülkeye de yardımların kesilmesinin planlandığını söyledi. Kurumun ihtiyacı olan herkese yardım ulaştırmak için 20 milyar dolara (yaklaşık 540 milyar Türk Lirası) ihtiyacı olduğunu söyleyen Direktör Yardımcısı, WFP’nin son birkaç yılda aldığı 10 ilâ 14 milyar dolarlık yardımın bu yıl 5 milyar dolara düştüğünü dile getirdi.

YÜZ MİLYONLARCA İNSAN GIDA VE BESLENME KRİZİYLE KARŞI KARŞIYA

Düzenlediği basın toplantısında konuşan Skau, fonların neden azaldığı sorusuna bağışçılara sorulması gerektiği yanıtını verdi. WFP yetkilisi, dünyanın tarihteki en büyük gıda ve beslenme kriziyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi ve “Bu yıl 345 milyon insan akut gıda güvensizliği yaşamaya devam ederken, yüz milyonlarca insan da açlığın daha da kötüleşmesi riski altında” diye ekledi.

WFP ŞU AN SADECE 5 MİLYON KİŞİYE YARDIM SAĞLAYABİLİYOR

Skau’nun açıkladığı verilere göre WFP, mart ayında Afganistan’da acil açlık seviyeleriyle karşı karşıya olan topluluklar için sağlanan gıdaları yüzde 75’ten yüzde 50’ye düşürmek zorunda kaldığını ve mayıs ayında 8 milyon kişiye gıda yardımını kesmek zorunda kaldı. Şu an için sadece 5 milyon kişiye yardım edebilen kurumun açıkladığı veriler daha önce yardım alan insanların yüzde 66’sının söz konusu destekten mahrum kaldığını ortaya koydu. WFP, Yemen’deki faaliyetler için varolan büyük finansman açığı kapatılmazsa gelecek ay 7 milyon kişiye yardımı kesmek zorunda kalacak. Ayrıca, Burkina Faso, Mali, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Nijer ve Kamerun da gıda yardımlarında kesintiyle karşı karşıya kalacak. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version