Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Bize değil Ukraynalı çiftçiye sahip çıkıldı”


İSTANBUL- İstanbul’un Silivri ilçesine bağlı Büyükkılıçlı Mahallesi’nde buğday yetiştiren çiftçiler, hasat zamanı tarlalarından topladıkları binlerce ton buğdayı satmak için Toprak Mahsulleri Ofisi’nden (TMO) randevu alamadıklarını belirtti. Ürünlerinin kötü hava koşullarında zarar göreceği endişesi taşıyan çiftçiler, kara kara düşünüyor.

Randevu sisteminde yaşanan aksaklık nedeniyle ürünlerini TMO’ya veremeyen bazı çiftçiler yalnız bırakıldıklarını düşünürken bazıları da TMO’nun Ukrayna’dan yapılan buğday ithalatı nedeniyle alım yapmak istemediği için bu yola başvurduğunu öne sürüyor.

TMO randevu vermiyor, 120 ton buğdayım elimde kaldı”

Büyükkılıçlı Mahallesi sakinlerinden Hüseyin Pamuk, 60 yıldır çiftçilik yaparak hayatını sürdürdüğünü ifade etti. VOA Türkçe’ye konuşan Pamuk, elinde 120 ton buğdayının olduğunu fakat TMO’dan randevu alamadığı için ürünlerinin elinde kaldığını belirtti.

Pamuk, “Ukraynalı çiftçiye sahip çıkıldı ama kendi çiftçimizi istemiyoruz. Böyle şey olmaz, yazıklar olsun. Doldurmuşlar depoları, bizim buğdayımızı almıyorlar. Allah göstermesin, yağmur yağarsa biz ne yapacağız? Burada benim imkanım yok, ürünlerimi koruyamam. Daha bir sürü tarlada biçilmeyen buğdaylarımız var. Buğdayları koyacak yerimiz yok diye toplayamıyoruz. Nasıl muhafaza edeceğiz bunları” diye konuştu.

“Önümüzdeki sene ek deseler de ekemeyiz

Çiftçiler olarak çok büyük borç yükünün altında olduklarını kaydeden Pamuk, sözlerine şöyle devam etti: “Büyük sıkıntılarımız, borçlarımız var. Biçerdöverci para ister. Mazot zaten aldı başını gitti. Biz çiftçilerin halinden anlayan yok. Önümüzdeki sene ek deseler de ekemeyiz artık. Nerede tarım bakanı, nerede milletvekilleri? Seçim zamanı geliyorlar. Seçim zamanı bitti, bir tane uğrayan yok yanımıza.”

Çiftçiler ürünlerinin kötü hava koşullarında zarar göreceği endişesi taşıyor.

“Maliyetler çok arttı, bir traktör günde yaklaşık 10 bin liralık mazot harcıyor

Traktörüyle nakliyecilik yapan İsmail Sudan, artan girdi maliyetlerine dikkat çekerek çiftçinin bu durumdan da çok olumsuz etkilendiğini söyledi.

Sudan, “Bu traktör 8 saatte 200 litre harcıyor. Bir depo mazot 6- 7 bin TL civarında tutuyor. Bazen bir depo mazot da yetmiyor. Yetmediği için de tekrar doldurup tekrar işimize devam etmek zorundayız. Masraf devamlı artıyor. Ama malımız ortaya çıkmış, malımızı alan yok. Tüccara, un değirmenine başvuruyoruz, almamak için başka bahaneler sunuyorlar. ‘Yurtdışından daha hesaplı buğday geliyor, benim anlaşmış olduğum tonajım var, depolarım dolu’ diyorlar” dedi.

Çiftçiler ürünlerinin kötü hava koşullarında zarar göreceği endişesi taşıyor.

“Buğday elimizde kalırsa alacaklılar icra ile her şeyimizi alacak

Çiftçi Mehmet Zıroğlu da TMO’ya satılamayan buğdayı tüccara zararına satmak zorunda kalacaklarını ifade etti.

Zıroğlu, “Ürün böyle kalırsa ya böcek yapacak ya da kurtlanacak. Geçen sene elde kalan buğdayları bir sene geçtiği için TMO almıyor. O yüzden de daha düşük fiyata gitti. Bunun bir sürü zararı oluyor bize. Borçlarımızı ödeyemiyoruz. Tarım Kredi’den telefon ediyorlar borcunuzu ödeyin diye. Biz buğdayı satmadan nereden para getireceğiz? Biz her şeyi harmana göre ayarlıyoruz. Eğer bu buğday elimizde kalırsa, zaten paramız da yok, icra gelecek alacak elimizde ne varsa” diye konuştu.

Exit mobile version