Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Beyin göçü liseye indi: ‘Eğitim kalitesine olan inanç azalıyor’

Beyin göçü liseye indi: 'Eğitim kalitesine olan inanç azalıyor'


Artı Gerçek – Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan sınav puanıyla öğrenci alacak yabancı özel okullara, ön kayıtların ilk gününde binlerce öğrenci başvurdu. Yabancı özel okullar 6-7 kat üstünde öğrenci ön kayıt yaptırırken, mezunların yüzde 70-80’i yurtdışındaki üniversitelerde okumayı tercih ediyor.

Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre yabancı özel okullara, eğitim ücretlerinin yüksekliğine rağmen kontenjanlarının 6-7 kat üstünde öğrenci ön kayıt yaptırdı. Bu liselerin mezunlarının yurtdışındaki üniversitelere gitme oranları da her geçen yıl artıyor. Mezunların yüzde 70-80’i yurtdışındaki üniversitelerde okumayı tercih ediyor.

‘DAHA KÖKLÜ YABANCI LİSELER TERCİH EDİLİYOR’

Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği yönetim kurulu üyesi Aslıhan Özenç bu yıl yabancı liselere olan talep artışını velilerden aldıkları bilgilere göre şöyle değerlendirdi:

Veliler, Türkiye’de özel okullar ve devlet liselerinde yabancı dil eğitimine verilen önemin düştüğünü gözlemliyor. Eğitim kalitesine olan inanç azalıyor. Eğitimde kalite ve öğretmen yatırımı yerine öğrenci konforu ve kampusa yatırım yapan özel okullar yerine daha köklü yabancı liseler tercih ediliyor.

Velilerin yabancı okulları tercih etmelerinin en temel sebeplerinden birisi de ana dillerinde ücretsiz eğitim veren İtalya, Almanya, Fransa gibi ülkelerde devlet üniversitelerinde çocuklarına düşük harç ücretleri ile üniversite eğitimi olanağı sunabilmek.

En köklü gerekçe, bu okullarda çocukların ikinci bir yabancı dil öğrenmesi, yurtdışında okuma imkânının artması ve dünya vatandaşı olarak yetişebilmesi.”

‘GERİCİLEŞME HAT SAFHADA’

Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay ise yabancı liselere talepte yaşanan patlamanın altında yatan nedenleri şöyle sıraladı:

Giderek niteliksiz hale getirilen, gericileşme hat safhada yaşandığı için artık öğrencilerin sosyalleşme ve bireyleşme ihtiyaçlarına cevap veremeyen devlet okullarına güven daha da azalmıştır.

Devlet okullarında verilen eğitim ile öğrencilerin iyi bir eğitim alacağına ve kendilerine bir gelecek inşa edebileceğine olan inanç her zamankinden daha düşüktür.

‘ÜLKENİN GELECEĞİNE İLİŞKİN KARAMSARLIK ARTMIŞTIR’

Devlet okullarında din ve propaganda içerikli derslerin artırılıp pozitif bilimlerin azaltılması denkleminde dil eğitimi iyice cılızlaştırıldığı için veliler “altın bilezik” olarak gördükleri yabancı dil için imkânlarına göre arayışa girmektedir.

Ülkenin geleceğine ilişkin karamsarlık artmıştır. Yurtdışına kolay geçişin bir kanalı olabilen yabancı liselere artan talebi, velilerin “Ben çektim, bari çocuğum çekmesin” demesinin bir tezahürü olduğunu fark etmek gerekmektedir.

‘GELECEK KAYGISI ARTIYOR’

Gelecek kaygısının artmasını adeta fırsata çevirerek genel olarak fiyatlarını daha da fahiş meblağlara çeken özel okulların, bir yandan daha da çok kâr elde etmek için eğitimin niteliğini azaltması devlet okullarından kaçmak isteyen velileri başka arayışlara itmiştir.

Milliyetçiliğin iktidar eliyle yükseltildiği bu iklime karşın yabancı liselere geçen yıllara göre talebin artması yadsınamaz bir olgu olarak karşımızdadır. Yapılması gereken bu devlet okullarındaki talebin neden azaldığına, yani devlet okullarının neden daha da az tercih edildiğine odaklanmak, doğru analizler eşliğinde doğru çözüm ve iyileştirmeler getirmektir.(Kaynak)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version