Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bakanlıktan ‘akaryakıtta ÖTV zammı’ açıklaması: Hâlâ Avrupa’nın en ucuz 4. ülkesiyiz

Motorine 1 lira 70 kuruş zam geliyor!


Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt ve doğalgazta yapılan fahiş ÖTV artışıyla ilgili tepkiler üzerine bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada ÖTV artışının iki sebebi olduğu belirtildi. Bunlar deprem felaketinin neden olduğu ağır ekonomik tahribat ve artan petrol fiyatları olarak gösterildi.

2016’dan bu yana ÖTV artışı yapılmadığı aktarıldı. “ÖTV tutarları maktu olması sebebiyle enflasyon karşısında erimiştir.” denilen açıklamada, yeni yapılan artışa rağmen en çok tüketilen benzin, motorin ve LPG’de KDV dahil satış fiyatındaki vergilerin oranının sadece yüzde 38,5 olduğu belirtildi.

Artışların 2016 yılından itibaren yaşanan enflasyonun çok altında olduğu kaydedilen açıklamada, “Yapılan bu artışa rağman ülkemiz hala benzinde de motorinde de Avrupa’da en ucuz 4. ülke konumundadır.” denildi.

Bakanlığın tablosunda Avrupa’da ülke ülke benzin ve motorin fiyatları dolar cinsinden verildi. Ancak söz konusu ülkelerde asgari ücretin ne kadar olduğuna değinilmemesi dikkat çekti. Bakanlığın tablosuna göre Almanya’da benzin yaklaşık 2, Türkiye’de ise 1,3 dolar. Ancak Almanya’da asgari ücret yaklaşık bin 800 dolar. Türkiye’de ise 435 dolar.

Bir Alman bir asgari ücret maaşıyla 900 litre benzin alabiliyorken, bir Türkiyeli ise 326 litre. Ayrıca Almanya’da asgari ücretle çalışanların oranı yüzde 5! Bu oran Türkiye’de yüzde 50’nin bile üzerinde!

Bakanlığın akaryakıtta ÖTV zammıyla ilgili açıklaması şöyle:

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version