Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bağdat’ta Sadr yanlıları İsveç Büyükelçiliği’ni ateşe verdi

Bağdat’ta Sadr yanlıları İsveç Büyükelçiliği'ni ateşe verdi


Irak’ın başkenti Bağdat’ta sabahın erken saatlerinde yüzlerce protestocu kent merkezindeki İsveç Büyükelçiliği’n bastı. Eylem ülkenin etkili Şii din adamı Mukteda Sadr’ın destekçileri tarafından gerçekleştirildi. Milliyetçi din adamıyla bağlantılı popüler bir Telegram grubu ve Sadr yanlısı diğer medya organlarından yapılan paylaşımlara göre, İsveç’te yapılması beklenen yeni bir Kuran yakma eylemini protesto etmek için göstericiler elçiliğin önüne çağrıldı.

Sloganlar atarak elçilik duvarlarına tırmanan eylemciler binaya girerek büyükelçiliğin bir bölümünü ateşe verdi. Çekilen videolarda elçilik kompleksindeki bir binadan dumanların yükseldiği ve protestocuların binanın çatısına çıktığı görüldü. Eylemciler güvenlik güçlerine taş ve diğer cisimleri de fırlattı.Irak güvenlik güçleri daha sonra büyükelçiliğin içinde konuşlandı ve itfaiyeciler yangını söndürdü. Protestocuların çoğu da sabah saatlerinde bölgeden geri çekildi.

İSVEÇ: ELÇİLİK ÇALIŞANLARI GÜVENDE

İsveç Dışişleri Bakanlığı Bağdat’taki tüm elçilik çalışanlarının güvende olduğunu duyurdu. Saldırıyı kınayan bakanlık Iraklı yetkililerin diplomatik misyonları koruması gerektiğini vurguladı.

IRAK BÜYÜKELÇİLİĞİ BİNAYI YAKANLARIN BULUNMASINI İSTEDİ

Irak Dışişleri Bakanlığından, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr taraftarlarınca İsveç Büyükelçiliği’nin ateşe verilmesiyle ilgili açıklama yapıldı. “Dışişleri Bakanlığı, İsevç’in Bağdat Büyükelçiliği binasının yakılmasını şiddetle kınıyor.” denilen açıklamada, “Bu eylem, diplomatik misyon temsilciliklerine saldırı ve güvenliğini tehdit etme kapsamına giriyor” ifadesine yer verildi. Açıklamada, hükümet tarafından, İsveç Büyükelçiliğine yönelik eylemi gerçekleştirenlerin bulunup yasalara göre cezalandırılması ve olayın perde arkasının aydınlatılması için güvenlik güçlerine soruşturma başlatma talimatı verildiği de bildirildi.

İSVEÇ’TE BEKLENEN KURAN YAKMA EYLEMİ

İsveç polisi çarşamba günü, başkent Stockholm’deki Irak Büyükelçiliği önünde perşembe günü yapılması beklenen Kuran yakma eylemine izin vermişti.. Polis, izin belgesinde eyleme iki kişinin katılmasının beklendiğini söyledi. İsveç haber ajansı TT’nin haberine göre bu iki kişi mitingde Kuran ve Irak bayrağını yakmayı planlıyor. Eylemcilerden biri Haziran ayında Stockholm’deki bir caminin önünde Kuran’ı ateşe veren Irak asıllı İsveç vatandaşı Salwan Momika da var.

İsveç polisi bu yılın başlarında Kuran yakılmasını da içeren protesto gösterileri için yapılan başvuruları güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek reddetmişti. Ancak İsveç yargısı bu tür eylemlerin ülkenin geniş kapsamlı ifade özgürlüğü yasaları tarafından korunduğunu söyleyerek polisin kararlarını bozdu. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version