Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Azov taburu komutanlarının Zelenskiy’le Ukrayna’ya dönmesine Kremlin’den tepki: Anlaşma ihlali

Azov taburu komutanlarının Zelenskiy'le Ukrayna'ya dönmesine Kremlin'den tepki: Anlaşma ihlali


Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Türkiye ziyareti dönüşü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye’den eve dönüyoruz ve kahramanlarımızı evimize getiriyoruz. Ukraynalı askerler Denys Prokopenko, Svyatoslav Palamar, Serhiy Volynsky, Oleh Khomenko, Denys Shleha. Sonunda akrabalarının yanında olacaklar.” ifadelerini kullandı.

Zelenskiy’nin Ukraynaca ve İngilizce yaptığı paylaşımda Azov Taburu komutanlarını karşıladığı, uçakta onlarla sohbet ettiği görüldü.

KREMLİN: RUSYA BİLGİLENDİRİLMEDİ

Kremlin ise Azov Taburu komutanlarının Türkiye’den Ukrayna’ya dönüşünü daha önce varılan anlaşmaların ihlali olarak değerlendirdi.

Sputnik’te yer alan habere göre, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Anlaşmanın şartlarına göre Azov Taburu liderlerinin ihtilaf sonlanıncaya kadar Türkiye’de kalmaları gerektiğine dikkat çeken Peskov, hiç kimsenin bu kişilerin Türkiye’den Ukrayna’ya teslim edildiğine dair Rusya’yı bilgilendirmediğini vurguladı.

‘MEVCUT ANLAŞMALARI BU ŞEKİLDE İHLAL ETMEK KİMSEYE YAKIŞMAZ’

Yaklaşan NATO zirvesi öncesinde Ankara’ya büyük bir baskı yapıldığını ifade eden Peskov, “Elbette ki NATO zirvesi için hazırlıklar yapılıyor ve elbette ki bu hazırlık bağlamında Türkiye’ye büyük bir baskı yapıldı. Türkiye’nin ise elbette bir NATO üyesi olarak bu şekilde Kuzey Atlantik İttifakı ile dayanışma içinde olduğunu gösteriyor. Tüm bunları çok iyi anlıyoruz” dedi ve “Mevcut anlaşmaları bu şekilde ihlal etmek hiç kimseye yakışmaz” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’DEKİ AZOV TABURU KOMUTANLARI

Daha önce Rusya ile Ukrayna arasındaki esir takasına dahil edilen Azov Taburu komutanları, güvenlik amaçlı Türkiye’de bulunuyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile yürüttüğü diplomasi trafiği sonucu 21 Eylül 2022’de 200 savaş esirinin mübadele edildiği duyurulmuştu.

Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasında Türkiye’nin arabuluculuğunda gerçekleştirilen esir mübadelesinin, savaşın sonlandırılması yolunda önemli bir adım olduğunu belirtmişti. (HABER MERKEZİ)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version