Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AP’nin raporu: Türkiye’nin AB üyelik müzakereleri şu anki şartlarda yeniden başlayamaz

AP’nin raporu: Türkiye’nin AB üyelik müzakereleri şu anki şartlarda yeniden başlayamaz


Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile ilgili hazırlanan son raporu, Dış İlişkiler Komitesi’nde herhangi bir karşı oy olmadan kabul edildi. Raporda, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik müzakerelerinin şu anki şartlarda yeniden başlayamayacağı belirtildi. Erdoğan’ın sözlerinin aksine raporda, İsveç’in NATO üyeliği ile Türkiye’nin AB üyeliği arasında herhangi bir bağlantı bulunmadığı kaydedildi.

Erdoğan yönetiminin İsveç’e NATO üyeliği konusunda verdiği desteğin ardından yeniden gündeme gelen Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliğine dair Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından negatif bir rapor hazırlandı. AP Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye ile ilgili hazırlanan son raporun dış ilişkiler komitesinde aleyhte hiç bir oy kullanılmadan kabul edildiğini duyurdu.

Today @EP_ForeignAff adopted the latest report on #Türkiye. For the 1st time 0 votes against. It shows great consensus at @Europarl_EN on what 🇹🇷 should do to revive 🇪🇺 accession process: it’s not about geopolitical bargaining but reforms on #HumanRights! Final vote in September pic.twitter.com/2vkwyIYdIG

— Nacho Sánchez Amor (@NachoSAmor) July 18, 2023

Avrupa Parlamentosu Dışilişkiler Komitesi, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinin şu anki şartlarda yeniden başlayamayacağını bu nedenle AB ve Türkiye ilişkilerinin farklı bir düzlemde ilerlemesi gerektiğini açıkladı. Nacho Sanchez Amor, sosyal medya hesabından Türkiye ile ilgili hazırlanan son raporun dış ilişkiler komitesinde aleyhte hiç bir ret oyu kullanılmadan kabul edildiğini açıkladı.

Son oylamanın eylül ayında yapılacağı rapora 47 lehte oy kullanılırken 10 üye çekimser kaldı. Euronews’te yer alan habere göre raporda halihazırdaki politikaları değişmediği müddetçe üyelik sürecinde ilerlemenin mümkün olmadığı belirtilirken çıkmaza giren ilişkilerin açılması ve işbirliğinin artırılması için paralel ve gerçekçi bir düzlem bulunması tavsiyesinde bulunuldu.

NATO ÜYELİĞİ İLE AB ÜYELİĞİ BAĞLANTILI DEĞİL!

Raporda Türkiye’nin bir aday ülke, bir NATO müttefiki ve güvenlik, ticaret, ekonomik ilişkiler ve göç konusunda stratejik bir ortak olduğu vurgulanırken Türkiye’den demokratik değerlere, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı göstermesi beklendiği belirtildi. Raporda ayrıca Türkiye’den İsveç’in NATO üyeliğini geciktirmeden onaylaması istenirken bir ülkenin NATO üyelik sürecinin başka bir ülkenin AB üyeliği süreciyle bağlantılı olmadığını altı çizildi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version