Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Antep’te dolmuş ücretlerine yüzde 43 zam: Esnaf ek zam talep edecek, öğrenciler mağdur

Antep'te dolmuş ücretlerine yüzde 43 zam: Esnaf ek zam talep edecek, öğrenciler mağdur


Sinan ŞAHİN


ANTEP- Antep’te şehir içi dolmuş ücretlerine zam geldi. Yarından itibaren (6 Temmuz) geçerli olacak olan zamlı tarifeye göre 6,95 TL olan tam ücret yüzde 41 oranında artarak 9,80 TL’ye, öğrenci ücreti ise 3,5 TL’den 5 TL’ye çıktı. Zammı yeterli bulmayan Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak ek zam talebinde bulunacaklarını açıklarken öğrenciler ise ulaşım masraflarını karşılamakta zorluk çektikerini söyledi.

Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, enflasyon artışına dikkat çekerek zam miktarının kendilerini tatmin etmediğini söyledi. Dolmuşçuların uzun süredir zararına çalıştığını savunan Çolak, “Bu zammı mecburiyetten kabul ettik. Çünkü esnaf çok zor durumdaydı ve bir yıldır zam bekliyordu. Yapılan zam ancak maliyetleri karşılaşmaya yetiyor. Şu an şoför esnafı sıfır kârla çalışıyor. Tek bir esnafı yapılan zamdan memnun değil” dedi.

‘ZAM BEKLENTİMİZ YÜZDE 80-90 ORANINDAYDI’

Artan maliyetlere dikkat çeken Çolak, “En son bir yıl önce zam aldık. O dönemde asgari ücret 5 bin 500 TL’ydi. Asgari ücret o döneme göre yüzde yüzün üzerinde artmış. Yakıt, yedek parça, market fiyatlarına baksınlar, dövizdeki artışa baksınlar. Her şey yüzde yüzün üzerinde artmış. Bir dolmuşta iki şoför çalışıyor. Bunun işverene maliyeti aylık 32 bin TL. Bizim zam talebimiz ve beklentimiz yüzde 80-90 oranındaydı. Bu zam miktarı ve maliyetlerle kazanç sağlamak mümkün değil” diye konuştu. Çolak, ek zam talebinde bulunacaklarını da sözlerine ekledi.

‘MİNİBÜSÜN BİR LASTİĞİNİ 9 BİN TL’YE ALIYORUZ’

Bir dolmuş sahibi de masraflarının geçen yıla göre çok fazla arttığını belirterek, “Asgari ücrete bağlı olarak son bir yılda şoför ücretlerine 2-3 kez zam yaptık ama zam alamadık. Yakıt fiyatları sürekli artıyor. Araçların tamiri gibi kalemler de var. Minibüsün bir lastiğini 9 bin TL’ye alıyoruz. Bütün bu maliyetler günden güne artıyor. Bazı araç sahiplerinin maliyetleri karşılayabilmek için kredi çektiğini, borç altına girdiğini biliyorum. Yapılan bu zam anca maliyetlerimizi dengeler” dedi.

ÖĞRENCİLERDEN ZAMMA TEPKİ

Zamma en çok öğrencilerden tepki geldi. Arka arkaya yapılan zamlardan dolayı ihtiyaçlarını kısmak zorunda kaldığını söyleyen Yusuf Doğan, “Öğrencilerin çok fazla masrafı var ancak geliri yok. Her şeye günden güne zam geliyor. Ulaşım masraflarından dolayı zaten zorluk çekiyorduk, üstüne zam da gelince daha kötü oldu” dedi. Samet Kalman da, “Dolmuş üceretlerinin artması yine en çok öğrencileri mağdur edecek. Sadece ulaşım değil; kitap, kırtasiye, yemek gibi ihtiyaçlar öğrenciler için ciddi bir masraf oldu” diye konuştu.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version