Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Altı ayda 1000 TC vatandaşı Manş’ı kaçak geçip İngiltere’ye sığındı, İngiliz bakanlar Türkiye’yle hızlı iade anlaşması yapacak

Altı ayda 1000 TC vatandaşı Manş’ı kaçak geçip İngiltere’ye sığındı, İngiliz bakanlar Türkiye’yle hızlı iade anlaşması yapacak


The Telegraph’ın haberine göre Büyük Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Türkiye’den teknelerle gelen göçmen sayısındaki “büyük artışın” ardından bu ülkeye sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için Arnavutluk tarzı bir anlaşma arayışında.

Yılbaşından bu yana Türkiye’den 1,000’den fazla göçmen Manş Denizi’ni aşarak Birleşik Krallık’a ulaştı. Bu rakam önceki yıllara göre önemli bir artışa işaret ediyor.

Türkiye artık İngiltere’ye yasadışı yollardan gelen mültecilerin geldiği ülkeler arasında üst sıralarda yer alıyor.

İçişleri Bakanı Braverman ve Göç Bakanı Robert Jenrick, Arnavutluk’tan gelen Manş Denizi göçmenlerinin sınır dışı edilmesini hızlandırmak için yapılan anlaşmaya benzer bir anlaşmayı Türkiye ile yapmak için çalışmalar yürütüyor. Jenrick’in bu ay içinde yeni bir yasal anlaşma için İstanbul’a gitmesi bekleniyor.

Rishi Sunak, göçmenleri taşıyan küçük teknelerin Manş Denizi’nden geçişini durdurma sözü vermişti. Mülteciler kendilerine sığınma hakkı verilmeyeceğine inanırsa iade anlaşmalarının caydırıcı olabileceği düşünülüyor.

İngiliz hükümetine yakın bir kaynak Telegraph’a Türkiye’deki yıkıcı depremler ve ülkedeki kötü ekonomik durumun mülteci sayısında artışın nedeni olduğunu düşündüklerini söyledi.

İngiliz İçişleri Bakanı’na yakın bir kaynağa göre de “Türkiye gerçek bir endişe kaynağı çünkü sayılarda büyük bir artış var ve oradaki insanları daha kolay sınır dışı edebilmemiz gerekiyor.”

Telegraph’ın haberine göre İngiliz bakanlar İngiliz istihbaratından Türkiye’nin Manş Denizi’ni geçmekte kullanılan güvenli olmayan teknelerin üretildiği bir merkez olduğu bilgisini de aldı. Yapılacak anlaşmada İngiliz bakanlar Türk yetkililere Birleşik Krallık’a göçmen taşımak için kullanılan sandalların üretim ve dağıtımını engellemek için de baskı yapacaklar.

Geçen yıl yapılan anlaşmayla Arnavutluk, geri iadede “güvenli” AB ülkeleriyle aynı seviyeye getirilmiş, böylece Arnavutlar tarafından yapılan iltica başvurularının reddedilmesi ve geri iadeler hızlandırılmıştı.. Bakanlar Türkiye ile de benzer bir anlaşma yapmak istiyor.

2022’deki 45,755 göçmen Manş Denizi’ni geçerek İngiltere’ye ulaştı. 2023’de Haziran ayına kadar bu rakam 12 bin oldu.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version