Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanya’da iş bulan sığınmacılara düşük ücret veriliyor

Almanya’da iş bulan sığınmacılara düşük ücret veriliyor


Almanya’da yapılan bir araştırma, ülkeye sığınmacı olarak gelenlerin iş hayatına atılma süresinin yaklaşık 6 yıl olduğunu ortaya koydu. Almanya’da İşgücü ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü Uzmanı Herbert Brücker, tam zamanlı çalışan sığınmacıların brüt aylık ücretin, Almanya’daki tam zamanlı çalışanların ücretinin yüzde 60’ına denk geldiğini söyledi.

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre ülkeye gelen sığınmacılar, yaklaşık 6 yıl sonra iş hayatına atılıyor. Ancak yüzde 41’i göçten önceki meslek seviyelerinin altında, yüzde 12’si ise göçten önceki meslek seviyesinin üstünde bir işte çalışıyor.

Almanya’da İşgücü ve Meslek Araştırmaları Enstitüsü’nün (IAB) yayınladığı bir araştırma sonucuna göre ülkeye sığınan göçmenlerin yarıdan fazlası göçten altı yıl sonra istihdam piyasasına dahil oldu, ancak genellikle geldikleri ülkedeki meslek seviyelerinin altında işlerde istihdam edildiler. Çalışmadan çıkan sonuca göre sığınmacı olarak Almanya’ya gelenlerin yüzde 41’i göçten önceki meslek seviyelerinin altında bir iş yapıyor. Yüzde 12’si ise göçten önceki meslek seviyesinin üstünde bir işte çalışıyor.

Çalışmanın yazarlarından Yuliya Kosyakova, Reuters’a verdiği demeçte, bu durumun nitelikli işgücü eksikliği göz önüne alındığında önemli bir potansiyel oluşturduğunu belirterek, “Buradalar, hazırlar ve çok motive olmuş durumdalar” diye konuştu. IAB, 2013 ile 2019 yılları arasında Almanya’ya gelen sığınmacıların iş gücüne entegrasyonunu düzenlediği bir dizi anketle mercek altına aldı. Buna göre, 6 yıldır Almanya’da bulunan sığınmacıların ortalama yüzde 54’ü istihdam edildi. Bu kişilerin üçte ikisi tam zamanlı çalışırken, istihdam edilen sığınmacıların yüzde 70’i meslek veya öğrenim derecesi gerektiren nitelikli bir iş bulabildi.

SIĞINMACILARA BRÜT ÜCRETİN YÜZDE 60’I VERİLİYOR

IAB’nin çalışmasından çıkan bir diğer sonuca göre ise sığınmacıların Almanya’da kalış süreleri arttıkça, aylık kazançları da artıyor. Ancak sığınmacılar saat ücreti açısından ortalama çalışanlardan önemli ölçüde daha az kazanıyorlar. IAB’den Herbert Brücker, tam zamanlı çalışan sığınmacıların altı yıl sonra aldığı brüt aylık ücretin, Almanya’daki tam zamanlı çalışanların brüt aylık ücretinin yüzde 60’ına denk geldiğini belirterek, bunda sığınmacıların yaş ortalamalarının düşük olmasının etkili olduğunu kaydetti.

DW Türkçe’nin aktardığına göre de çalışmada cinsiyetler arasında istihdam farklarının oluştuğu da tespit edildi. Erkek sığınmacıların yüzde 67’si göç ettikten 6 yıl sonra istihdam edilirken, kadın sığınmacıların oranı ise aynı süre zarfında yüzde 23’te kaldı.

Kadınların daha az istihdam edilmelerinde, çocuk bakımı, doğdukları ülkede aldıkları eğitim, mesleki deneyim, dil bilgisi ve iş piyasası programlarına katılımın önemli rol oynadığı belirtildi. Kadınların istihdam oranı göçten sekiz yıl sonra ise yüzde 39’a yükseliyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version