Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanya Türkiye’nin İsveç vetosunu kaldırmasından memnun

Erdoğan Vilnius'taki zirvede Almanya Başbakanı ile görüştü


Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsveç ile Türkiye arasında NATO üyeliği konusunda bir anlaşmaya varılmış olmasının, İsveç’in üyeliğine giden yolu açacağını düşündüğünü belirterek, bundan memnuniyet duyduğunu söyledi. Scholz, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, “İsveç ile Türkiye arasında NATO üyeliği konusunda bir anlaşmaya varılmış olmasının çok iyi olduğunu düşünüyorum. İsveç’in üyeliğine giden yolun açılacağına inanıyorum” dedi. İki ülkenin anlaşmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Almanya Şansölyesi, “Ben de bunun gerçekleşeceğinden ve sürüncemede kalacağına dair herhangi bir işaret olmadığından çok eminim. Bu da ortak güvenliğimizi güçlendirecektir” diye konuştu.

‘TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNİN İYİ YÖNDE GELİŞMESİ İÇİN ÇABA GÖSTERECEĞİM’

Başbakan Scholz toplantıda önümüzdeki dönemde Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında bir yakınlaşma olmasından ümitli olduğunu söyledi. Scholz “AB ile Türkiye ve Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin iyi yönde gelişmesi için” çaba göstereceğini belirtti. Haziran ayındaki AB zirvesi öncesinde AB Komisyonu’nun Türkiye ile ilişkilerin durumuyla ilgili kapsamlı bir bir rapor sunmasını istediğini hatırlatan Scholz, bu önerinin “AB ile Türkiye arasında yeni, daha iyi ve daha da iyileştirilmiş ilişkiler için yeni bir başlangıç yapma” umuduyla bağlantılı olduğunu söyledi. Bu girişimin “AB’nin buna bir ilgi duyduğuna dair bir işaret” olarak algılandığını belirten Scholz “Dileğim bunu da başarabilmemizdir” ifadelerini kullandı. Yunanistan ve Türkiye ilişkilerine değinen Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in, iki ülke arasında daha iyi bir ilişkiyi mümkün kılma perspektifine sahip olduklarını, bunun da iyi bir gelişme olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Litvanya’daki NATO Liderler Zirvesine katılmadan önce Ankara’da yaptığı açıklamada “Gelin Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde önünü açın, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç’in de önünü açalım” çıkışını yapmıştı. Scholz ise İsveç’in NATO üyeliği ile Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinin birbiriyle bağlantısı olmadığını belirtmişti.

‘PUTİN İLE PLANLANMIŞ GÖRÜŞMEM YOK’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le gelecekte görüşmeyi isteyip istemediği sorusuna da Scholz “Elbette bir ara onunla tekrar görüşebilirim. Ancak planlanmış bir şey yok.” dedi. Almanya Başbakanı bir Alman ve Avrupalı olarak Ukrayna’nın başarılı olmasını istediğini söyleyerek, “Bunu görevimle ilişkilendirmek zorunda da değilim. Bu hepimizin sahip olması gereken bir taleptir. Uluslararası hukukun böylesine zalim ve acımasız şekilde ayaklar altına alınmasını kabullenmek ya da buna boyun eğmek mümkün değil” yorumunu yaptı. (AA, DW TÜRKÇE)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version