Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKP’nin ‘kök maaş’ oyunu; 6 milyon emekli zam alamadı!

Az kaldı; yakın bir gelecekte emeklilerin yarısı ‘en düşük aylığa’ mahkum olacak!


YUSUF DERELİ | HABER İNCELEME

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin talebi ve muhalefetin verdiği soru önergeleri sonuçsuz kaldı. Emekliye yüzde 25 zammı öngören kanun teklifi, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilerek yasalaştı. Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

En düşük memur maaşı 22 bin 17 liraya yükseldi. Emekli aylıklarına kök maaşlar üzerinden yüzde 25 zam yapıldı. Emeklilerin beklediği seyyanen zam ise olmadı. Zamların kök maaş üzerinden yapılması, yaklaşık 6 milyon emeklinin hiç zam alamamasına neden oldu. Zira iddia edildiği gibi en düşük emekli aylığı 7 bin 500 TL değil!

MAAŞLAR ‘HAZİNE’DEN TAMAMLANIYOR

Düşük aylıklar Hazine tarafından 7 bin 500 TL’ye tamamlıyor. Örneğin kişinin kök maaşı 6 bin TL ise aradaki bin 500 TL’yi Hazine tamamlıyor ve emekliye 7 bin 500 lira maaş ödeniyor. Emeklilerin kök aylıkları aynı kalıyor. Zamlar ise tıpkı son yüzde 25’lik artışta olduğu gibi kök aylıkları üzerinden yapılıyor.

Dolayısıyla 6 bin TL ve altında kök maaşı olanlar zaten 7 bin 500 TL aldıkları için hiç zam almamış oldu. Örneğin kök maaşı 5 bin 500 TL olan emeklinin aylığı yüzde 25 zam sonrası 6 bin 875 liraya çıktı. Ancak kendisi zaten 7 bin 500 lira aldığı için aslında hiç zam alamadı! Söz konusu şartları taşıyan yaklaşık 6 milyon emekli olduğu belirtiliyor.

EMEKLİLER AKP DÖNEMİNDE FAKİRLEŞTİ!

Türkiye’de EYT’liler dahil toplam 15,9 milyon emekli bulunuyor. Emeklilerin alım gücü 2000 yılından bu yana her geçen yıl daha da kötüleşti. Milyonlarca emekli yıllar içerisinde açlığa mahkum edildi. 2002’de net asgari ücret 184 lirayken, en düşük emekli aylığı 252 liraydı. Yani en düşük emekli aylığı bile asgari ücretin üzerindeydi.

2016’da en düşük emekli aylığının 1242 lira, asgari ücretin ise 1300 lira olmasıyla tablo asgari ücret lehine değişti. Sonraki yıllarda da asgari ücret en düşük emekli aylığının sürekli üzerinde oldu.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRETE EŞİTLENMELİ

Bugün ise asgari ücret 11 bin 402 lirayken en düşük emekli aylığı 7 bin 500 liraya tamamlanıyor! 2002 yılından bu yana aynı oranda artış olsaydı bugün en düşük emekli maaşı 15 bin 615 lira olacaktı… Kök maaşı son yüzde 25’lik zam sonrası bile 7 bin liraya ulaşamayan milyonlarca emekli var! Rejimin ekonomi ve maaş politikası emeklileri sefalete sürükledi.

Sosyal güvenlik uzmanlarına göre yapılması gereken şey en düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesi ve insan onuruna yaraşır bir hayat için bütün emeklilere seyyanen zam yapılması.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version