Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’li uzmanlar uyardı: Kene ısırığına bağlı et alerjisi geliştirenlerin sayısı 450 bine ulaşmış olabilir

ABD'li uzmanlar uyardı: Kene ısırığına bağlı et alerjisi geliştirenlerin sayısı 450 bine ulaşmış olabilir


– ABD’de yapılan bir araştırma yıldız keneleri tarafından ısırılan ve et alerjisi geliştiren vakaların sayısının 450 bine ulaşmış olabileceğini ortaya koydu. Uzmanlar, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) dün açıkladığı veriler ışığında ‘alfa-gal sendromu’ adıyla bilinen alerjiyi geliştiren kişilerin domuz eti, sığır eti, tavşan, kuzu eti, geyik eti, jelatin, süt ürünleri ve bazı ilaçları tüketmesinin ölümcül olabileceği konusunda uyarıyor.

SENDROMUN TEŞHİSİ GECİKEBİLİYOR

Yıldız kenelerinin sırtlarındaki beyaz lekeden ayırt edilebileceğini hatırlatan uzmanlar, çoğunlukla ABD’nin güney ve doğu bölgelerinde yaşayan söz konusu böceklerin iklim değişikliği nedeniyle yayılma alanlarının genişlediğini vurguladı. Bilimsel adı ‘Amblyomma americanum’ kenenin kan emici ısırıklarıyla tetiklenen sendromun teşhisi, insan vücudu eti yavaş sindirdiği için gecikebiliyor.

SEMPTOMLAR 3-8 SAAT SONRA ORTAYA ÇIKIYOR

Henüz, söz konusu sendrom sebebiyle ölüm vakası bildirilmese de CDC, 2010’dan bu yana 110 binden fazla vakanın tespit edildiğini söylüyor. Araştırmacılar, 2017’den 2021’e kadar vaka sayısının yılda yaklaşık 15 bin arttığının altını çizdi. Bilim insanları, açık havada zaman geçiren insanları örtünmeleri ve vücutlarını kene ısırıklarına karşı düzenli olarak kontrol etmeleri konusunda uyarıyor. Etin tüketilmesinden 3-8 saat sonra semptomları beliren ‘alfa-gal sendromu’ ilk olarak 2002 yılında raporlanmış, ilk kez 2007’de bilimsel literatüre girmişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version