– Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri ile ilgili bir raporu kabul etti. AP’den yapılan açıklamada, parlamenterlerin AB ve Türkiye’ye ‘işbirliği yapmak için alternatif yollar arama çağrısı yaptığı’ ifade edildi. Raporda “Türkiye’nin AB üyelik süreci mevcut koşullarda devam edemez. İşbirliği yapmanın yeni olası yolları keşfedilmelidir. AB, Türkiye’deki mültecileri ve deprem sonrası yeniden yapılanma çabalarını daha fazla destekleme kararlılığındadır” ifadelerine yer verildi.
Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve demokrasinin gerilemesi nedeniyle AB katılım müzakereleri 2018’den bu yana fiilen durmuş durumda. İsveç’in NATO üyeliğine onay vermek için Türkiye’nin AB’ye üyeliğini şart koşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılan NATO Liderler Zirvesi öncesinde, “Türkiye’yi Avrupa Birliği kapısında 50 yılı aşkın zamandır bekleten bu ülkelere buradan sesleniyorum. Önce Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde önünü açın, biz de Finlandiya’da olduğu gibi İsveç’in önünü açalım” demişti. Erdoğan, zirvede ise İsveç’in NATO üyelik başvurusunun onaylanma sürecine başlanacağını duyurmuştu.
‘KÖKLÜ BİR ROTA DEĞİŞİKLİĞİ OLMADIKÇA KATILIM SÜRECİ DEVAM EDEMEZ!’
Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda 47 lehte ve 10 çekimser oyla kabul edilen rapor için yapılan oylamada hiçbir üye ret oyu kullanmadı. AP üyeleri, Türkiye hükümeti tarafından köklü bir rota değişikliği yapılmadığı sürece, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin mevcut koşullar altında devam edemeyeceğini belirtti. Raporda, AB ve Türkiye’ye mevcut durumdaki “çıkmazı kırma” ve ilişkilerinde “paralel ve gerçekçi bir çerçeve bulma” çağrısında bulunan parlamenterler, Avrupa Komisyonu’nu karşılıklı olarak cazip bir çerçeve için olası formatları araştırmaya çağırdı.
Raporda, Türkiye’nin AB üyesi adayı, bir NATO müttefiki ve güvenlik, ticari ve ekonomik ilişkiler ve göç konularında kilit bir ortak olmaya devam ettiğini teyit eden AP üyeleri, Türkiye’den demokratik değerlere, hukukun üstünlüğüne, insan haklarına saygı göstermesinin ve AB yasalarına, ilkelerine ve yükümlülüklerine uymasının beklendiğini vurguladı.
‘TÜRK HÜKÜMETİ SAMMİYSE SOMUT REFORMLAR YAPSIN’
Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor “Son zamanlarda Türk hükümetinin AB katılım sürecini yeniden canlandırmaya yönelik ilgisinin tazelendiğini gördük. Bu, jeopolitik pazarlığın bir sonucu olarak değil, Türk yetkililerin temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğünde sürekli geri dönüşü durdurmaya gerçek ilgi gösterdiğinde gerçekleşecek. Türk hükümeti bunda samimiyse bunu somut reformlar ve eylemlerle göstersin” dedi.
Today @EP_ForeignAff adopted the latest report on #Türkiye. For the 1st time 0 votes against. It shows great consensus at @Europarl_EN on what ???????? should do to revive ???????? accession process: it’s not about geopolitical bargaining but reforms on #HumanRights! Final vote in September pic.twitter.com/2vkwyIYdIG
— Nacho Sánchez Amor (@NachoSAmor) July 18, 2023
İSVEÇ’İN NATO ÜYELİĞİNİ GECİKMEDEN ONAYLAMASI ÇAĞRISI DA YAPILDI
Türkiye’ye İsveç’in NATO üyeliğini daha fazla gecikmeden onaylaması çağrısında bulunan rapor, bir ülkenin NATO’ya katılım sürecinin diğer bir ülkenin AB’ye katılım süreciyle hiçbir şekilde ilişkilendirilemeyeceğinin altını çiziyor. AP milletvekilleri, her ülkenin AB yolundaki ilerlemesinin kendi esasına dayandığını vurguluyor.
TÜRKİYE’NİN AB ORTAK DIŞ VE GÜVENLİK POLİTİKASINA UYMASININ DÜŞTÜĞÜ VURGULANDI
Raporda Türkiye’nin BM Genel Kurulu’nda Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü saldırı savaşını kınama lehinde oy kullanmasından ve Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığından memnuniyet duyulduğu ancak Türkiye’nin BM çerçevesi dışındaki yaptırımları desteklememesinden üzüntü duyulduğu ifade edildi. Türkiye’nin AB’nin ortak dış ve güvenlik politikasına uyum oranının tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 7’ye düştüğü ve bunun Türkiye’yi tüm genişleme ülkeleri arasında açık ara en düşük seviyeye indirdiği vurgulandı.
MÜLTECİLER VE DEPREM SONRASI YARDIMLAR
Avrupalı parlamenterler, Türkiye’nin yaklaşık dört milyon ile dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam etme çabalarını takdir ettiklerini, Türkiye’deki mülteciler ve ev sahibi topluluklar için AB fonlarının sağlanmasına devam edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek bunu gelecekte de sürdürme konusundaki kararlılıklarını ifade ettiler. Suriye ve Türkiye’de 50 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Maraş depremleri dolayısıyla Türkiye’ye taziyelerini de ileten parlamenterler, ‘Avrupa dayanışmasının AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerin somut bir biçimde gelişmesini sağlayabileceğine’ vurgu yaptı. Rapor şimdi bir sonraki genel kurul oturumlarından birinde Avrupa Parlamentosu’nda bir bütün olarak oylamaya sunulacak. (DIŞ HABERLER)
Erdoğan AB’ye seslendi, Yunanistan’la ‘yol haritası’nı anlattı
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***