Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD’den dünyaya Rojava çağrısı: ‘IŞİD’li vatandaşlarınızı geri alın’

Suriyeli Kürtlerden 'sürpriz' karar: Tutuklu IŞİD’liler Rojava'da yargılanacak


ABD Dışişleri Bakanlığı, Rojava’da Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki kamplarda tutulan IŞİD’lilerin geri alınması için bu kişilerin vatandaşı oldukları ülkelere çağrıda bulundu. Bakanlık, IŞİD’in yenilgiye uğratılması sonrasında insani sorunların ve güvenlik sorunlarının çözülmesinin kilit bir öncelik olduğunu belirtildi.

‘SDG’YE MİNNETTARIZ’

Amerikan Dışişleri’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, geçen hafta Suriye’nin kuzeydoğusundaki bir kampta tutulan bir kadın ile iki çocuğu geri alan Danimarka’nın takdir edildiği belirtildi. Açıklamada, “Yerel ortaklarımız olan SDG’ye de bu karmaşık durumun ele alınmasında gösterdikleri liderlik için minnettarız” denilirken, “ABD, Danimarka’nın iade sürecini destekledi ve iade girişimlerinde diğer ülkelere yardım etmeye hazır” ifadeleri kullanıldı.

‘TEK KALICI ÇÖZÜM, İADE EDİLMELERİ’

Açıklamada, SDG’nin kontrolündeki El Hol ve Roj kamplarında 60’tan fazla ülkeden çoğunluğu 12 yaşın altındaki çocuk olmak üzere yaklaşık 10 bin kişinin bulunduğu hatırlatılırken, “Bu nüfus için tek kalıcı çözüm, ülkelerine iade edilmeleridir. ABD, Suriye’deki kamplardan, özellikle de hassas durumdaki vatandaşlarını geri almaları için dünya çapındaki ülkelerle birlikte çalışmaya devam ediyor. Vatandaşları oldukları ülkelerde uygun rehabilitasyon ve uzlaşmanın sağlanması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

ÇAĞRILAR YANITSIZ KALINCA SURİYE’DE YARGILAMA KARARI ALINMIŞTI

IŞİD’lilerin ailelerinin tutulduğu kampların yanı sıra bölgede 10 bin IŞİD militanının gözaltında bulunduğu başka merkezler de bulunuyor. Suriye’nin kuzeyindeki Rojava Özerk Yönetimi, söz konusu kamplarda nüfus yoğunluğunun artması ve insani koşulların sağlanamamasının yanı sıra güvenlik gerekçesiyle de, ilgili ülkelere bir süredir vatandaşlarını geri alma çağrısında bulunuyordu.

Ancak başta Batılı ülkeler olmak üzere çağrının yapıldığı başkentler, yasal boşlukları da gerekçe göstererek bu çağrıları büyük ölçüde yanıtsız bırakmıştı. Kürt yönetimi, bunun üzerine IŞİD’lileri kendileri yargılama kararı aldıklarını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version