Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD tarihinde ilk: Enes Kanter Freedom, Senato’ya Türkiye’deki mağduriyetleri anlattı

ABD tarihinde ilk: Enes Kanter Freedom, Senato’ya Türkiye’deki mağduriyetleri anlattı


Ünlü basketbolcu ve insan hakları savunucusu Enes Kanter Freedom, ABD’nin özel davetiyle senato üyelerinden oluşan büyük bir kurul önünde ifade verdi. ABD kongresinde ifade veren ilk NBA oyuncusu olarak tarihe geçen Freedom konuşmasında, Türkiye’deki yaşanan insan hakları başta olmak üzere tüm dünyada yaşanan mağduriyetleri dile getirdi. Çin’in NBA üzerinde hegemonya kurduğuna dair söyledikleri ise, NBA’nin başını ağrıtacak gibi görünüyor.

NBA’de basketbol oynarken elde ettiği birçok sportif başarıyla tarihe geçen Enes Kanter Freedom, insan hakları aktivisti olarak da tarih yazmaya devam ediyor. Freedom bu kez, Amerika Birleşik Devletleri’nin özel davetiyle, ABD kongresinde senato üyelerinden oluşan bir heyet önünde, tüm dünyaya seslenen ilk NBA oyuncusu olarak tarihe geçti.

”HEPİMİZ ÖZGÜR OLANA KADAR HİÇBİRİMİZ ÖZGÜR DEĞİLİZ”

Bold Medya’dan Muhammet Ali Toksoy’un aktardığına göre, konuşmasında sadece Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerini değil, tüm dünyadaki mağduriyetleri dile getiren Enes Kanter Freedom, “Hepimiz özgür olana kadar hiç birimiz özgür değiliz” ifadesini kullandı. Enes Kanter Freedom, Portland’da double-double ortalamasıyla harika bir sezon geçirmesinin hemen ardından geldiği Boston Celtics’de, Çin’in insan hakları ihlallerini dile getirdiği için kendisine alenen uygulanan baskı ve sansürü delilleriyle birlikte anlattı.

Freedom konuşmasını şu sözlerle noktaladı:

‘‘BEN AİLEMİ TÜRKİYE’DEKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİNE KARŞI ÇIKMAK İSTEDİĞİM İÇİN KAYBETTİM’’

“Şu anda NBA’de oynamıyor olmamın tek sebebi, Çin’deki sorunları yüksek sesle dile getirmem. İnsanlar, on milyonlarca dolar ve kariyerimi kaybettiğimden bahsediyorlar. Hiçbir pişmanlığım yok. Her şeyi yeniden yapmak zorunda kalsaydım, daha da güçlü yapardım. Mazlumun sesi olmak benden daha büyük, basketboldan daha büyük ve NBA’den daha büyük. Ama insanlar şunu anlamalılar ki, ben ailemi Türkiye’deki insan hakları ihlallerine karşı çıkmak istediğim için kaybettim. Kariyerimi kaybetmem, ailemi kaybetmeme kıyasla hiçbir şey. Özgürlük bedava değildir ve bazı sonuçları olacaktır. Ama bu yüzden ne kadar para veya iş kaybetmiş olursam olayım, birisinin dünyanın her yerindeki masumları savunması gerekiyordu. Menajerime göre yaklaşık 50 milyon dolar kaybettim. Ancak doğru şeyi yaptığımı bilerek geceleri huzur içinde uyuyorum. Sizlere tek sorum şu: Dünyanın en büyük diktatörlüğü olan Çin nasıl yüzde 100 Amerikan yapımı bir şirketi (NBA) kontrol edip bir Amerikan vatandaşını kovar? Hepinize teşekkür ederim.”

Enes Kanter Freedom’ın ABD Kongresinde verdiği bu çarpıcı ifade NBA kamuoyunda gündeme otururken, ABD kongresinin bundan sonraki adımının NBA Başkanı Adam Silver’i, Nike Ceo’sunu ve Enes Kanter Freedom’ı kurul önüne çağırmak ve senato üyelerinin önünde onlara sorular sormak olacağı ifade ediliyor. ABD basınında yaşanan bu gelişmelerin NBA ve Nike’ın başını, ekonomik ve prestij açısından ciddi manada ağrıtacağı konuşuluyor. Senato’nun verebileceği aleyhte bir kararın yanı sıra bu firmaların reklam kampanyalarında yıllardır çizdiği özgürlük imajının çok büyük bir darbe alacağı ifade ediliyor.

Enes Kanter’in konuşmasının tamamına buradan ulaşabilirsiniz

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version