Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD, Japonya ve Hindistan’da aşırı yağışlar can aldı

ABD, Japonya ve Hindistan'da aşırı yağışlar can aldı


– Hindistan’da muson yağmurları en az 22 kişinin ölümüne neden oldu. Yetkililer ve yerel medya ülkenin kuzeyinde etkili olan sağanak yağmurun bölgede toprak kaymaları ve ani sellere neden olduğunu söyledi. Times of India gazetesinin haberine göre pazar günü kuzeydeki Himachal Pradeş, Uttarakhand, Uttar Pradeş, Cemmu ve Keşmir ile Pencap eyaletlerinde meydana gelen sel ve toprak kaymalarında en az 22 kişi öldü. Hafta sonu başkenti etkisi altına alan şiddetli yağışların ardından Yeni Delhi’deki okullar kapatılmıştı. Himalaya eyaletleri Himaçal Pradeş ve Uttarakhand’daki yetkililer de insanlardan gerekmedikçe evlerinden dışarı çıkmamalarını istemişti.

Hindistanlı meteoroloji uzmanlarına göre Delhi, Pencap ve Himaçal Pradeş 1 Haziran’da başlayan mevcut muson sezonunda şimdiye kadar ortalamadan sırasıyla yüzde 112, yüzde 100 ve yüzde 70 daha fazla yağış aldı. Kuzeydeki Himaçal Pradeş eyaletinde hafta sonu meydana gelen ani seller bir köprüyü yıktı ve çok sayıda kulübeyi sürükledi. Hindistan televizyonu ANI’nin yayınladığı görüntülere göre yetkililer yağmur nedeniyle yollarda ve köprülerde mahsur kalan insanları kurtarmak için helikopterler kullandı. Pencap, Delhi ve Uttarakhand da dahil olmak üzere kuzey eyaletlerindeki caddeler sular altında kaldı. Yerel medya, bazı bölgelerde kurtarma personelinin evlerinde mahsur kalan insanları kurtarmak için lastik sallar kullandığını söyledi.

PAKİSTAN’DA MEYDANA GELEN SELDE 224 KİŞİ KURTARILDI

Diğer yandan Hindistan’ın Ravi Nehri üzerindeki barajlardan su bırakmasının ardından Pakistan’da oluşan sel nedeniyle mahsur kalan 224 kişi kurtarıldı. Hindistan, şiddetli muson yağmurları sebebiyle Ravi Nehri üzerindeki barajlardan su tahliyesine başladı. Hindistan’ın baraj kapaklarını açmasından sonra Pakistan’ın Pencap eyaletinin Naroval bölgesine bağlı Şakargah’da sel oluştu. Sel nedeniyle Şakargah’ta mahsur kalan 224 kişi kurtarılarak güvenli bölgelere tahliye edildi. Çok sayıda tarım arazisine de zarar veren selin 48 saat içerisinde Lahor’a ulaşacağı belirtiliyor. İki ülke Yeni Delhi’nin, Hindistan’dan Pakistan’a akan nehirler üzerinde inşa ettiği barajlardaki suyu serbest bırakması nedeniyle zaman zaman karşı karşıya geliyor.

JAPONYA’DAKİ AŞIRI YAĞIŞLAR ÖLÜM VE KAYIPLARA YOL AÇTI

Japonya’nın güneybatı eyaletlerinde de aşırı yağışlar sonrası on binlerce kişiye tahliye çağrısı yapıldı, bir kişi ise toprak kayması sonucu öldü. Japonya Meteoroloji Ajansı, ülkenin güneybatı eyaletlerinde yerel sağanakların rekor düzeye ulaşması sonrası, vatandaşlara yaptıkları çağrıyı güncelledi. Yağışlar nedeniyle Fukuoka’da meydana gelen toprak kaymasında bir kişi öldü. Güneybatı bölgesinde on binlerce kişinin tahliyesi istendi. Devlet televizyonu NHK’in yerel belediyeye dayandırdığı bilgiye göre, Fukuoka ve Oita’da mahsur kalan toplam 3 kişinin arama faaliyetleri sürüyor. Hiroşima ve Kumamoto dahil güneybatı eyaletlerinde birçok istasyonu kapsayan Sanyo ile Kyuşu hızlı tren hatlarındaki seferler geçici durduruldu.Sağanak yağışların, Japon Denizi (Doğu Denizi) bölgesine yöneleceği kaydedildi, toprak kayması ve nehir taşkınlarına karşı uyarılar yapıldı. Doğu Asya ülkesi Japonya’da “erik yağmurları” şeklinde bilinen “tsuyu” sağanak sezonu, mayıs sonundan temmuz ortasına dek sürüyor.

NEW YORK’TA SEL: BİR KİŞİ ÖLDÜ

ABD’nin New York eyaletini etkisi altına alan şiddetli yağmurların yol açtığı seller nedeniyle de bir kişi öldü, kayıp kişiler için arama çalışmaları devam ediyor.


New York Times’ın haberine göre, Ulusal Hava Durumu Servisi, Hudson Vadisi’nin bazı yerlerine metrekareye 130 ila 200 kilogram yağış düştüğünü kaydetti. Yetkililer, yağışların yol açtığı sel nedeniyle eyaletteki bazı sokakların su altında kaldığını, yolda mahsur kalan araçlar için kurtarma çalışmaları yapıldığını ve ilk belirlemelere göre 30 yaşlarında bir kadının hayatını kaybettiğini açıkladı. Vali Kathy Hochul, kayıp kişiler için arama çalışmalarının devam ettiğini duyurdu. Yağışlar, Orange County bölgesinde bulunan harp akademisi “West Point”i de sular altında bıraktı. Vali Hochul, selin en fazla etkili olduğu Orange County bölgesindeki Orange ve Ontario ilçelerinde olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı.(DIŞ HABERLER)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version